20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneWeinig toename criminaliteit en overlast in Deurne tijdens carnaval maar is wel...

Weinig toename criminaliteit en overlast in Deurne tijdens carnaval maar is wel hét feest voor zakkenrollers

Voor de meeste misdrijven en vormen van overlast is er geen grote toename tijdens carnaval, de enige uitzondering is zakkenrollerij. In de carnavalsmaand wordt daar 54 procent meer aangifte van gedaan dan in de rest van het jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van feestkleding365.nl op basis van cijfers van de politie en het CBS. De politie waarschuwt feestgangers op dit moment ook voor het grote aantal zakkenrollers dat actief is.

In Deurne ligt het aantal aangiftes van misdrijven en overlast tijdens de carnavalsmaand op 7,8 aangiften per 10.000 inwoners en komt daarmee onder het landelijke gemiddelde uit van 9 aangiftes per 10.000 inwoners. In de gemeenten om ons heen, ligt alleen in Someren het aantal meldingen lager met 5,4 aangiften.Meer aangiften
Asten en Gemert-Bakel komen hoger uit dan Deurne met 8,6 en 8,5 aangiften. Het grootste aantal aangiften tijdens carnaval wordt in de regio gedaan in Helmond met 16,9 en in Eindhoven met 19,5 aangiften per 10.000 inwoners. In Maastricht gaat het naar verhouding het vaakst mis: 25 aangiftes en meldingen per 10.000 inwoners.
Paradijs
Carnaval lijkt dus niet zo zeer ruziezoekers of vandalen aan te trekken, maar juist vooral veel zakkenrollers. Hordes feestgangers die dicht op elkaar staan en onder invloed zijn, blijkt de perfecte gelegenheid voor deze dieven. Dat carnaval een paradijs is voor zakkenrollers, blijkt heel duidelijk uit de cijfers van 2021. Toen werd er geen carnaval gevierd en was het aantal gevallen van zakkenrollerij fors minder met een daling 86,9% in vergelijking met jaren dat carnaval wel werd gevierd.
Tips
De politie heeft een lijst met tips opgesteld om te voorkomen dat je gerold wordt tijdens carnaval:

  • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee.
  • Stop waardevolle spullen goed en uit het zicht weg.
  • Draag je tas zo veel mogelijk voor je en sluit deze goed af, met de sluiting naar het lichaam.
  • Draag geen mobiele telefoon of portemonnee in de achterzak. Daar vallen ze op en worden ze eenvoudig gestolen.
  • Zorg voor een app op de telefoon die de locatie door kan geven bij diefstal of verlies (Find my iPhone / Find my device) zodat de politie op zoek kan naar de daders.
  • Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een duidelijk signalement van de dader te onthouden of maak een foto van de dader.
  • Wees extra alert op drukke plekken.
  • Ben je gerold, doe aangifte bij de politie en zorg dat je hierbij de unieke nummers zoals het IMEI-nummer kunt doorgeven.
- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen