28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneWerk van Lodewijk Schelfhout voor museum De Wieger door crowdfunding

Werk van Lodewijk Schelfhout voor museum De Wieger door crowdfunding

Museum de Wieger kan de kunstcollectie uitbreiden met twaalf werken van Lodewijk Schelfhout (1881-1943). Het museum heeft al kubistisch werk van deze kunstschilder, maar nog geen religieus.

Schelfhout is Nederlands eerste kubist. Hij leverde voor de Tweede Wereldoorlog belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. Zo had hij ieder jaar wel een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam, solo of in groep. Dat doet geen enkele kunstenaar hem meer na.

Kultuurkamer
In de Tweede Wereldoorlog weigerde Schelfhout lid te worden van de Kultuurkamer. Schelfhout en Piet Mondriaan stonden als enige Nederlandse kunstenaars op de nazi-lijst van “entarteten”. Vijf jaar lang was Schelfhout uit het nieuws voor en na zijn dood in 1943. Geen exposities, geen artikelen in kranten en tijdschriften. Na de oorlog was hij vrijwel vergeten.
Daar kwam pas verandering  in met  exposities in Museum de Wieger en in Zandvoort (Cultureel Centrum) in 1981 en zeker met de tentoonstelling “De komst van het kubisme naar Nederland” bij Kunst aan de Dijk te Kortenhoef  in 2006.

Boek
Met het verschijnen van een boek over Schelfhout’s leven en werk van de hand van Lisette Almering uit Eindhoven, in combinatie met een overzichtstentoonstelling in het Singer Museum te Laren begin 2018 is Schelfhout weer helemaal terug. Boek en expositie kregen de vanzelfsprekende titel: “Lodewijk Schelfhout Nederlands eerste kubist”. De expositie, gelijktijdig met “A wonderful Journey”, Collectie Fentener van Vlissingen’, trok meer dan honderdduizend bezoekers.

De Wieger
Bij de voorbereidingen van een en ander kwam alom ook religieuze kunst te voorschijn. In de jaren voor de oorlog was Schelfhout daar intensief mee bezig. In tal van kerken en kapellen heeft hij muurschilderingen gemaakt, kruiswegstaties, glasinlood ramen.  Ook maakte hij in dit genre gravures, potloodtekeningen en aquarellen. Deze kunstwerken nu zou Museum de Wieger in Deurne  zeer gaarne in de collectie willen opnemen.

Crowdfunding
Voor overdracht van dit werk aan het museum is € 7.500 nodig, hetgeen ongeveer de helft is van de getaxeerde verzekeringswaarde.  Men kan rechtstreeks aan het museum doneren, maar ook op de crowdfundingsite www.voordekunst.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen