-2.9 C
Deurne
zaterdag 2 december 2023
Home- DeurneWiesje Peels trekt per fiets door de Peel en stapt in voetsporen...

Wiesje Peels trekt per fiets door de Peel en stapt in voetsporen van fotograaf Martien Coppens

Met een fiets en een donkere kamer op wielen trok fotografe Wiesje Peels door het hoogveengebied van de Peel om in de voetsporen van de bekende fotograaf Martien Coppens te treden en het landschap en de bewoners vast te leggen op de gevoelige plaat. Haar foto’s zijn sinds vorige week te zien bij de tentoonstelling ‘De Mix Nederland: Aarde’ in Tilburg.

Bij de expositie zijn tot en met 31 oktober op station Tilburg centraal en de campus van Tilburg University de nieuwe werken te zien van Wiesje Peels en de oude foto’s van de in 1986 overleden kunstfotograaf.

Beste fotograaf
Martien Coppens is de vader van de Vlierdense beeldhouwer Joep Coppens en liet een indrukwekkend oeuvre na. Hij stelde van zijn foto’s tientallen fotoboeken samen, nam deel aan exposities en organiseerde zelf ook enkele internationale foto-exposities. De in Lieshout geboren Martien Coppens wordt gezien als één van de beste en meest belangrijke fotografen van Nederland en als beste fotograaf van Brabant.

Voor hedendaags fotografe Wiesje Peels reden om op dezelfde manier als Coppens mensen in de Peel te portretteren. “Tijdens mijn inwerkperiode heb ik veel beeld gezien van Martien Coppens. Ik woonde toen in Eindhoven, waar ik opgroeide. Daar was hij echt een begrip. De Brabant Collectie, die dus huist in de Tilburg University, heeft mij toegang gegeven tot het archief”, vertelt Peels.

Symboliek
Iets dat haar aansprak in het werk van Coppens, is de symboliek: “Martien Coppens sprak in zijn werk heel erg over ‘zielenbeelden’. Dit is een foto van Martien Coppens: ‘Zicht op lucht en vogels vanuit de oude toren’. Dit zou je ook kunnen zien als ‘vrijheid’, ‘het licht’, ‘de openheid’.” Peels laat ter vergelijking een foto van haar zien: “Deze heeft ook een bepaalde symboliek in zich; het witte paard. Denk aan schaken, denk aan wit en zwart. De witte ridder en de zwarte ridder, het goed en het kwaad.”

De foto’s heeft Wiesje Peels gemaakt terwijl ze rondfietste in de Peel, met achter haar een mobiele foto-ontwikkelingsruimte. “Achter mijn fiets hing ik dus de analoge donkere kamer,  de ‘dokar’ en zo ben ik naar de Peel gefietst. Dat was een heel spannende tocht en onderweg heb ik heel veel mensen ontmoet”, zegt Peels.

Klapband
Bij haar tocht liep niet alles op rolletjes, maar dat bleek naderhand juist helemaal niet erg te zijn: ”Er ging heel veel mis met die kar, zoals dat ik een klapband kreeg. Maar dat waren eigenlijk allerlei verbindingselementen, zodat ik meteen nauw contact had met mensen en heel dichtbij kwam en meteen kon fotograferen”, legt Wiesje Peels uit.

De duo-tentoonstelling ‘De Mix Nederland: Aarde’ werd afgelopen vrijdag geopend door auteur Wilfried de Jong, die ook de tentoonstellingsteksten schreef. De expositie is tot en met 31 oktober te zien op station Tilburg centraal en bij de Tilburg University in het Cobbenhagen-gebouw aan de Universiteitslaan in Tilburg.

Dat de foto’s van Wiesje Peels in een museum hangen, is voor haar geen probleem. Ze ziet het juist als een positief iets, dat de beelden van haar en Coppens in de openbare ruimte te zien zijn: “Dat vind ik fantastisch, want iedereen kan hier naartoe. Het is voor iedereen toegankelijk, anders dan in een museum.”

De fototentoonstelling is een initiatief van de Stichting Beeldmix, De Brabant Collectie, Tilburg University, de NS en ProRail.

Foto: stills Univers | Rob Dekkers/Mischa Keijser

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen