12.3 C
Deurne
maandag 25 september 2023
Home- Deurne Deurnese schrijver Erik Vink vertelt als eerste gast in nieuwe bibliotheek...

[VIDEO] Deurnese schrijver Erik Vink vertelt als eerste gast in nieuwe bibliotheek over zijn werk en leven

Deurnese schrijver en journalist Erik Vink gaf dinsdagavond als eerste gast in de nieuwe bibliotheek van Deurne een lezing over zijn werk en leven. Ongeveer vijftig geïnteresseerden kwamen naar het Huis voor de Samenleving om de avond bij te wonen.

Voor Vink is zo’n lezing niet bepaald een dagelijkse routine: “Ik vind het altijd heel spannend om naar buiten te treden, want het is niet mijn natuurlijke omgeving. Ik zit het liefst thuis te werken, achter mijn computer te schrijven. Tegelijkertijd vindt hij het een eer om als eerste gast in de nieuwe bieb te zijn uitgenodigd:  “En dat op de 106de geboortedag van mijn vader; hij zou zeker trots op me zijn geweest”.

De muzikale omlijsting tijdens de bijeenkomst was in handen van Gonny Feddema, die speelde op het Noord-Amerikaans instrument; de ‘native flute’ en een handpan. Een belangrijk onderdeel van de lezing volgens Vink: “Boeken werken via je hersenen en muziek gaat rechtstreeks naar het hart.”

Tekst gaat verder onder de video.

Enorme aantrekkingskracht
De Deurnese auteur vertelde over de talloze jeugdboeken die hij versleet, toen hij nog boven filmtheater Bio Vink aan de Markt in Deurne woonde en de literatuur die hij las tijdens zijn studie op de School voor de Journalistiek. “Boeken hebben voor mij altijd een enorme aantrekkingskracht gehad”, aldus Vink. “Ik was al heel snel benieuwd naar de spannende boeken in de kast van mijn vader. Daar stond onder andere ‘Erik of het kleine insectenboek’ in, van Godfried Bomans. Ik dacht als kind dat het een gebruiksaanwijzing was, maar ik kon er geen touw aan vastknopen uiteraard.”

Nadat Erik Vink zijn studie had afgerond trok hij nieuwsgierig de wijde wereld in. Iets dat hij ongemerkt zijn hele leven al wilde. “Ik wou verkenning, zo jong als ik was; in het dorp en daarbuiten”, vertelt Vink. Zijn ouders werden regelmatig gebeld met de boodschap dat hun kind ergens achteraf bij het Zandbos of in de Zeilberg liep. “Ik kende mijn drijfveren nog niet. Later begreep ik dat ik de wereld wilde ontdekken”, legt Erik Vink uit.

Alle continenten
Dat deed hij dan ook nadat hij zijn studie had afgerond. In zijn reizen bezocht hij alle continenten en had hij vele uiteenlopende baantjes overal ter wereld. Hij was zelf ooit ‘guardsmanager’ in New York bij ‘Wimpies’, de voorloper van Mc Donalds. Ook als journalist voor het Eindhovens Dagblad deed hij als buitenlandcorrespondent jarenlang verslag vanuit vele plekken in de wereld.

Vink vertelde ook over het ontstaan van de door hem geschreven toneelstukken en musicals, zoals ‘Anna’ en ‘Babylon’, die werden opgevoerd in Helmond en Deurne. Daarnaast legde hij uit dat de musical ‘Duivelskwartier’ al enige tijd op de planken ligt. Deze zou door De Speledonckers in Someren worden uitgevoerd, maar door de coronapandemie is dat er nog niet van gekomen. Ander werk van Erik Vink dat nog in het verschiet ligt, is ‘Tranen van smaragd’. Vink vertelde dat het stuk over de Indische en Molukse Helmonders in de jaren ‘60, in 2024 in première zal gaan in Het Speelhuis in Helmond.

De schrijver sloot zijn lezing af met een gedeelte uit zijn werk ‘Passie’. In het verhaal over zijn verblijf in Kenia, vergeleek hij de welvaart hier, met de rijkdom van de natuur daar.

Foto: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen