15.5 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneZes jaar cel voor Deurnenaar (44) die natuursteenbedrijf in Asten gebruikte voor...

Zes jaar cel voor Deurnenaar (44) die natuursteenbedrijf in Asten gebruikte voor productie van harddrugs

De rechtbank Oost-Brabant heeft maandag in Den Bosch een 44-jarige man uit Deurne veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar. Hij vormde samen met twee andere mannen een criminele organisatie, die zich bezighield met de productie van synthetische harddrugs.

Naast de Deurnenaar werd een 59-jarige man uit Venlo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en een 37-jarige man uit Eersel tot een celstraf van 7 jaar. De drie mannen moeten ook schadevergoedingen betalen aan de gemeente Venlo en een natuurstichting van in totaal ruim 140.000 euro voor het opruimen van door de verdachten gedumpt drugsafval.

Drugsafval
De verdachten waren tussen maart en november 2020 betrokken bij drugslabs in natuurgebied Zwart Water in Venlo en bij mensen op het erf in die omgeving, op een vakantiepark nabij Venray en bij het Astense natuursteenbedrijf waar de man uit Deurne mede-eigenaar van was. Het drugsafval uit de labs dumpten de verdachten op verschillende locaties in een natuurgebied.

Anders dan de officier van justitie stelde, kon de rechtbank op basis van het strafdossier niet vaststellen dat de man uit Venlo de leider van de criminele organisatie was. Hij functioneerde volgens de rechtbank meer als een soort meewerkend voorman: “De verdachte was immers op verschillende productielocaties aanwezig, gaf adviezen en tips en stond daarmee vooral de man uit Eersel met raad en daad terzijde.” Die laatste verdachte was niet alleen laborant, maar regelde ook locaties en hardware en was bij alle locaties betrokken.

Ondersteunende rol
De man uit Deurne had een zeer actieve, maar vooral ondersteunende rol in het geheel. Daarbij gebruikte hij zijn bedrijf als dekmantel en stelde zijn bedrijfsbus beschikbaar voor het vervoeren van drugs, grondstoffen en hardware. De Deurnenaar had bij zijn aanhouding ook een verboden vuurwapen in bezit. Zijn medeverdachten maakten zich ook schuldig aan witwassen van grote sommen crimineel geld en voertuigen.

De Venlose man is eerder al meerdere keren veroordeeld tot forse gevangenisstraffen voor drugs- en vermogensdelicten. Hij liep bovendien in de proeftijd van een voorwaardelijke invrijheidstelling. In september kreeg hij nog dertig maanden cel voor onder meer voor het witwassen van 5,5 miljoen euro tussen 2002 en 2012.

Extreem hardleers
Deze lange celstraffen en proeftijd weerhielden de Venlonaar er niet van om nieuwe misdrijven te plegen. De rechtbank concludeerde dat de man extreem hardleers blijkt te zijn en dat alleen het opsluiten van de verdachte herhaling kan voorkomen. De Venlose verdachte kreeg daarom een aanzienlijke vrijheidsstraf van 8 jaar. Hij moet daarnaast de 3 jaar van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling alsnog uitzitten.

In een vervolgonderzoek kwam de man daarnaast naar voren als verdachte van andere drugsdelicten. Die strafzaak wordt later door deze rechtbank inhoudelijk behandeld.

Ook de andere verdachten werden eerder veroordeeld voor onder meer drugsdelicten. De man uit Eersel kreeg in 2014 een straf en de man uit Deurne liep nog in een proeftijd. Hij moet de eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 2 maanden nu alsnog uitzitten. Ook moeten de verdachten samen schadevergoedingen van in totaal ruim 98.000 euro aan de gemeente Venlo en ruim 45.000 euro aan Stichting Limburgs Landschap betalen voor het opruimen van het gedumpte drugsafval.

Foto: rechtbank Den Bosch

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen