9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneZeven nep-bankmedewerkers opgepakt die in Oost-Brabant meer dan 125.000 euro buitmaakten

Zeven nep-bankmedewerkers opgepakt die in Oost-Brabant meer dan 125.000 euro buitmaakten

De politie heeft maandag zeven mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachten zouden alleen al in Oost-Brabant met de oplichting van vaak oudere mensen meer dan 125.000 euro hebben buitgemaakt. Ook werden er sieraden gestolen.

De verdachten komen uit Vlissingen, Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Tilburg en zijn tussen de 17 en 24 jaar oud. De politie sluit niet uit dat er in de zaak nog meer aanhoudingen worden gedaan. In de woningen van de mannen zijn grote contante geldbedragen aangetroffen, deze werden in beslag genomen. Ook zijn er diverse kostbare voertuigen en luxegoederen afgepakt die mogelijk met crimineel geld zijn aangeschaft.

Zelfde werkwijze
De bende zou volgens de politie met dezelfde werkwijze op diverse plekken in het land hebben toegeslagen. Alleen al bij de politie-eenheid Oost-Brabant kunnen waarschijnlijk meer dan 40 aangiften en meerdere oplichtingspogingen worden gekoppeld aan de groepering die mogelijk ook in België actief was. “We hebben het vermoeden dat er in de groep een duidelijke functieverdeling was zoals een chauffeur, een ronselaar, meerdere bellers en personen die de buit te verdeelden over diverse rekeningen”, zegt de politie.

De recherche startte het onderzoek eind 2023 toen een opmerkzame bankmedewerker de politie waarschuwde dat er een mogelijke oplichting gaande was in Helmond. Op dat moment stond er namelijk een man bij iemand in huis die zich uitgaf als medewerker van een bank. Hij probeerde al geld van de rekening van het slachtoffer af te schrijven.

Leeggeplunderd
Voorafgaand aan zijn komst was het slachtoffer gebeld door een zogenaamde helpdeskmedewerker van een bank die aangaf dat er problemen waren met de bankrekeningen van het 75-jarige slachtoffer en dat er onmiddellijke actie nodig was. “Op een pinapparaat moest het slachtoffer vervolgens haar pincode intoetsen om de ‘problemen’ op te lossen. Maar zij wist niet dat er betalingen werden verricht en dat haar rekening werd leeggeplunderd”, aldus de politie.

De zogenaamde helpdeskmedewerker probeerde bij de bejaarde vrouw ook nog dure sieraden te ontfutselen met de belofte dat hij deze veilig zou opbergen. Omdat de bank zo alert reageerde, werd de betaling tegengehouden en kon één van de verdachten op heterdaad worden aangehouden. Verder onderzoek leidde maandag tot de aanhouding van de zeven mannen.

Loopjongens
De recherche heeft het vermoeden dat de verdachten vaak kwetsbare, minderjarige jongens ronselden om voor hen als loopjongen bij mensen aan de deur te gaan. “Vaak gaven ze een telefoon en een pinapparaat mee en terwijl de verdachte aan de deur stond, bleef de ‘helpdeskmedewerker’ het slachtoffer aan de lijn houden. Werkte het pinapparaat zogenaamd niet mee, dan namen zij de pinpas en pincode mee en kregen ze de opdracht om te pinnen”, zegt de politie.

Die benadrukt dat een echte bank nooit een medewerker thuis langs stuurt om je bankpas, inlogapparaatje voor internetbankieren, pincodes of sieraden af te halen. Je bank vraagt volgens de politie ook nooit aan de telefoon of in een tekstbericht om pincodes, wachtwoorden, beveiligingscodes of om geld over te boeken naar andere rekeningen, ook niet in noodgevallen.

Daarnaast wordt nooit door een bank gevraagd om een bankpas of inlogapparaatje voor internetbankieren per post op te sturen, ook niet via een website. Daarnaast zal een echte bank volgens de politie nooit om toegang vragen tot je computer of smartphone of om software of apps op je computer, tablet of smartphone te installeren.

In het geval iemand toch in de oplichtingspraktijken is getrapt, adviseert de politie om direct zelf je bank te bellen en de aanwijzingen van de bankmedewerker te volgen. Ook wordt gevraagd om altijd aangifte te doen via 0900-8844 of op de website van de politie.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen