9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneTeleurstellend 2023 voor Ebusco; nieuwe operationele baas moet busfabrikant weer op de...

Teleurstellend 2023 voor Ebusco; nieuwe operationele baas moet busfabrikant weer op de rit krijgen

Het is Ebusco afgelopen jaar niet gelukt om de zaken op orde te krijgen. De elektrische busfabrikant uit Deurne spreekt van een ‘teleurstellend 2023’, maar denkt met een aangepaste strategie en een nieuwe COO het bedrijf dit jaar weer op de rit te krijgen. Het is voor de derde keer in korte tijd dat wordt ingegrepen in de raad van bestuur van Ebusco.

De omzet van de bussenbouwer voor 2023 komt uit op 102,4 miljoen euro, tegenover 111,6 miljoen een jaar eerder. De tegenvallende cijfers zijn volgens Ebusco te wijten aan operationele en logistieke problemen. Het EBITDA-verlies over 2023 bedraagt 95,7 miljoen, dat is hoger dan in 2022. Het nettoverlies voor het afgelopen jaar komt voor de busfabrikant uit op 120,1 miljoen euro.

‘Niet gehaald’
“Vorig jaar was een uitdagend, maar vooral teleurstellend jaar. We hebben niet geleverd wat we van plan waren en ook niet wat we hadden beloofd. Onze ‘guidance’ voor een substantiële verbetering van onze EBITDA in de tweede helft van 2023 was gebaseerd op een omzet over het hele jaar van ongeveer €145 miljoen, die we niet hebben gehaald”, zegt oprichter en co-CEO Peter Bijvelds.

Toch is de topman van Ebusco positief over de verwachtingen voor dit jaar: “Het management heeft belangrijke maatregelen genomen om de financiële en operationele prestaties van het bedrijf structureel te verbeteren en de voorspelbaarheid in 2024 en daarna te vergroten.” Door een aantal aanpassingen, waaronder een nieuw managementteam en een nieuwe assemblagestrategie voorspelt Bijvelds dat de omzet dit jaar meer dan 325 miljoen euro zal zijn.

Hoger productietempo
“De acties die we hebben ondernomen zullen resulteren in een hoger, meer voorspelbaar productietempo en leveringen in 2024. Op dit moment zijn er meer dan 125 bussen gepland voor levering, waaronder meer dan 80 Ebusco 3.0 bussen”, zegt Peter Bijvelds. De orderportefeuille van de bussenbouwer is gegroeid van 1.474 naar 1.719 bussen aan het eind van het jaar. Hierdoor is de productie volgens Ebusco tot in de loop van 2025 gevuld.

Nieuwe COO
Met de benoeming van Frank Meurs als ad-interim co-CEO in januari moet Bijvelds meer ruimte krijgen om zich volledig te richten op de bedrijfsstrategie en product- en commerciële ontwikkeling. Daarnaast gaat Roald Dogge aan de slag als nieuwe COO om bij het bedrijf de operationele kant op orde te krijgen. “Zijn expertise en uitgebreide ervaring in de auto- en OEM-industrie passen perfect bij de rol van COO in onze nieuwe assemblageopzet”, licht Peter Bijvelds toe.

Dogge was eerder COO bij het Eindhovense machinebedrijf NTS Group, waar hij tien productielocaties in Europa en Azië aanstuurde. Daarvoor werkte hij onder meer bij Volvo en Autobus Fabriek Bova. Roald Dogge vervangt Bob Fleuren, die in december vorig jaar aankondigde dat hij wilde stoppen bij Ebusco.

Vertrouwen en geduld
Het bedrijf kreeg vorig jaar in september ook al een nieuwe Chief Financial Officer (CFO). Jurjen Jongma volgde Björn Krook op, die enkele maanden de functie van CFO waarnam. Krook keerde daarop terug naar zijn rol als Investor Relations Manager. Voordat Jongma bij Ebusco in dienst trad, was hij CFO bij Versuni, voorheen bekend als Philips Domestic Appliances. Daarvoor bekleedde hij meer dan 25 jaar financiële functies binnen Koninklijke Philips, waaronder die van CFO voor verschillende bedrijfsonderdelen en als hoofd Internal Audit van Koninklijke Philips.

Oprichter Peter Bijvelds is er van overtuigd dat de recente aanpassingen en de nieuwe strategie gaan leiden tot betere prestaties: “We moeten het beter doen, we kunnen het beter doen en we hebben de nodige managementacties ondernomen. Dat zijn we verplicht aan onze werknemers, klanten, leveranciers, aandeelhouders en andere belanghebbenden en ik ben dankbaar voor hun blijvende vertrouwen en geduld in het afgelopen jaar.”

Foto’s: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen