11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneZeventien lokale kunstenaars tonen werk over Peelbrand en coronavirus tijdens expositie

Zeventien lokale kunstenaars tonen werk over Peelbrand en coronavirus tijdens expositie

Feestelijk en met veel geïnteresseerden is vrijdag de expositie ‘Brandemie’ geopend aan de Stationsstraat 37 in Deurne. Zeventien lokale kunstenaars tonen hier hun werk, wat gerelateerd is aan de Peelbrand en de coronapandemie.

Het idee om van een leegstaand pand in Deurne een heuse galerie te maken kwam van kunstenaressen Angelika Poels en Marije Zuidweg. Hiervoor hebben ze niet alleen samengewerkt met lokale kunstenaars, maar ook met Centrummanagement Deurne en uiteindelijk de eigenaren van het pand.

‘Brandemie’
Veel kunstenaars laten zich leiden door gebeurtenissen die op het moment spelen. Hier in Deurne is dat niet alleen het coronavirus, maar ook de Peelbrand. Vandaar ook de naam ‘Brandemie’. Alle deelnemende kunstenaars hebben zich geuit op hun eigen manier en met verschillende materialen. Kunstwerken van keramiek, hout- en glaswerk, maar ook foto’s en schilderijen zijn te bewonderen in de galerie.

Centrummanagement
Het zoeken naar een geschikt pand was niet eenvoudig, een restaurant of andere openbare ruimte was niet beschikbaar in verband met de coronamaatregelen. Uiteindelijk hebben ze contact gezocht Peter Thijssen en Karin van Vliet van Centrummanagement Deurne. Zij waren heel enthousiast, omdat ze al langer oplossingen aan het zoeken waren om de leegstand op te lossen en het centrum aantrekkelijker te maken.

Pop-up galerie
Wethouder Marinus Biemans was aanwezig om de galerie te openen. Met een lach noemde hij het een pop-up galerie, dit omdat de expositie slechts een maand te bewonderen is. Daarna bedankte Angelika en Marije iedereen die geholpen en meegedacht had om hun idee waar te maken. En omdat een opening toch een feestje is, was het duo ‘Out of Nowhere’, bestaande uit Harry Lunenberg en Hans van Asten, aanwezig om het een muzikaal tintje te geven.

Pand
De expositie is te bewonderen in het voormalig pand van drogisterij Hartjens. Dit stond al een ruime tijd leeg en was het perfecte pand voor de plannen van de kunstenaressen. Eigenaren Jan en Maya werkten dan ook graag mee. Wat de verdere plannen zijn van de kunstenaressen rondom het pand is nog onbekend, maar ze zijn wel aan het overleggen met betrokken partijen.

Workshops
Naast de expositie worden er ook workshops aangeboden voor volwassenen en kinderen.
Marije zal twee workshops aanbieden rondom fotografie en Angelika schilderen en stoepkrijgen voor kinderen. Verder is er ook nog een demonstratie te bewonderen van Jan Althuizen. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van VVV De Peel. De expositie ‘Brandemie’ is te bewonderen tot en met zaterdag 8 augustus op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op zondag kun je met een afspraak terecht.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen