11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneZLTO De Peel blij met onderzoek naar kansen voor mono-mestvergisting in Deurne

ZLTO De Peel blij met onderzoek naar kansen voor mono-mestvergisting in Deurne

Inwoners van gemeente Deurne kunnen woensdag voor de laatste dag deelnemen aan de enquête over wel of geen mestvergisters voor de opwekking van biogas. Een onderwerp met duidelijke voor- en tegenstanders.

Vereniging Stop de Stank roept op dit moment mensen op om hen te steunen in hun strijd tegen mestvergisting. ZLTO De Peel vindt dat jammer omdat de organisatie in de zogenoemde mono-mestvergisting talloze mogelijkheden ziet, waar niet alleen veehouders, maar ook burgers, natuur en de gemeente van kunnen profiteren.

Erkenning
De gemeente onderzoekt op dit moment met onder meer de enquête wat de mogelijkheden zijn om andere energiebronnen te gebruiken als aardgas. Eén van de mogelijke bronnen is het opwekken van energie uit mest. Hiervan wil de gemeente weten hoe haar inwoners hierover denken.

ZLTO De Peel is blij met het initiatief dat door de gemeente is gestart om inzicht te krijgen in wat mono-mestvergisting voor de gemeenschap kan betekenen: “Het is bemoedigend om te zien dat groen gas en mono-mestvergisting steeds meer erkenning krijgen van verschillende overheidsinstanties, zoals het bestuursakkoord van de provincie Noord-Brabant en de inzet van demissionair minister Rob Jetten.”

Afgesloten systeem
Voorzitter Mario Berkers merkt dat veel mensen nog weinig weten van de techniek en is van mening dat er daardoor onterecht angstig naar wordt gekeken: “Een mono-mestvergister is gasdicht afgesloten waardoor de gassen die hier ontstaan worden opgevangen en dus niet verspreid worden in de omgeving. De geurproductie op een veehouderijbedrijf wordt door mestvergisting dus eerder minder dan meer.”

Daarnaast heeft deze manier van energieopwekking volgens Berkers nog een voordeel: “Bij mono-mestvergisting draait de installatie alleen op de mest van het eigen bedrijf. Hierdoor is het proces dus niet afhankelijk van extern aangevoerde producten.”

Energietransitie
Stop de Stank zegt in hun oproep om een stem te laten horen tegen alle mestvergisters en dat deze niet bijdragen aan de energietransitie en amper energie opleveren, maar daar is ZLTO De Peel het niet mee eens: “Naast aanzienlijke vermindering van geur, stikstof en klimaatemissies, kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan de regionale energietransitie en de gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel.”

Ook komt volgens Mario Berkers hiermee de ambitie om te werken naar een kunstmestvrij Deurne weer een stapje dichterbij. Dit voornemen heeft ZLTO De Peel ook uitgesproken in hun landbouwvisie. “Bovendien biedt het kansen om samen met de omgeving en burgers deze energietransitie vorm te geven door participatie en samenwerking”, aldus Berkers.

De enquête invullen kan nog tot en met uiterlijk woensdag 8 november via deze link.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen