21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneZo’n duizend bezoekers bij veelzijdig Tuinpad Festival De Wieger

Zo’n duizend bezoekers bij veelzijdig Tuinpad Festival De Wieger

De weergoden waren het nieuwe Tuinpad Festival goed gezind. Het was zondag 8 juli heerlijk toeven in de tuin bij Museum De Wieger in Deurne; in de zon en in de schaduw van parasols en bomen.

Want die bomen zijn hoog. Dat waren ze al toen Friso Wiegersma een kind was. Zoals hij voor zijn partner Wim Sonneveld beschreef in het lied Het Dorp. Dat lied over het tuinpad bij zijn vaderlijk huis is de naamgever van het nieuwe festival. Het lied liep dan ook als een rode draad door het programma vol muziek, theateracts, rondleidingen, gedichten en verhalen voor groot en klein.

Het aantal bezoekers overtrof de verwachtingen. Het Tuinpad Festival mocht zo’n duizend bezoekers welkom heten. Bij de officiële opening om 14.00 uur sprak cultuurwethouder Marinus Biemans zijn waardering uit voor het festival: “Dit nieuwe initiatief moet een succes worden. Het is mooi zoals De Wieger de deuren open zet en naar buiten treedt met zo’n aansprekend programma met kunst met een grote en een kleine ‘k’ en met cultuur. Mede dankzij het enorme aantal vrijwilligers dat op allerlei manieren de handen uit de mouwen steekt. Complimenten daarvoor. Ik hoop dat het voor veel mensen reden is om kennis te maken met De Wieger of om hun kennismaking te vernieuwen.” Daarop overhandigde hij vice-voorzitter Willy Koppens van het museumbestuur een opgerold document.

Het bleek de tekst van het lied Het Dorp te bevatten. Koppens: “Vorig jaar was het Zomerfestival aan het begin van de vakantie al een succes. Daaruit is het idee voor het breder opgezette Tuinpad Festival ontstaan. Dat ik als vice-voorzitter nu de tekst van Het Dorp cadeau krijg, zie ik ook symbolisch. Want zoals we allemaal weten, is De Wieger ’t dorp Deurne een beetje kwijt geweest. Nu krijg ik als vertegenwoordiger van De Wieger ’t dorp van u als het ware terug. Dat is mooi. Wij gaan er ons best voor doen.”

 

Veelzijdig festival met De Weef als winnaar couplettenwedstrijd

Na de opening om 14.00 uur kon het programma op zeven podia van start. Op het centrale grote podium werd het met veel zwier gepresenteerd door Yvonne Slits en Ben Timmers. Daar vonden ook de grotere optredens plaats, terwijl voor de kleinere acts andere podia waren gereserveerd. Er was een speciaal kinderprogramma in samenwerking met Bibliotheek Helmond Peel en Atelier Lizzy en verder een programma vol muziek, cabaret en theatervoorstellingen, demonstraties van beeldend kunstenaars, verhalenvertellers en dichters, rondleidingen door het museum, een kunstveiling en natuurlijk de Couplettenwedstrijd om het beste nieuwe couplet voor de festivalversie van Het Dorp. De vertolking van de 22 inzendingen liep als een rode draad door het programma. Telkens werd het refrein uit volle borst door het publiek meegezongen. Koor De Weef ging met een tekst van Annemarie (Liet) van Ooij met de eer en de eeuwige roem strijken.

Aap
De hele middag was er veel belangstelling van het publiek en ook ’s avonds bij de solovoorstelling De Aap van Stefan Jung waren nagenoeg alle stoelen bezet. Naar schatting trok het festival circa duizend bezoekers. Naast genieten van de optredens was het met een hapje en een drankje dan ook heerlijk toeven in de tuin van De Wieger. De organisatie is alweer bezig de balans op te maken om in 2019 een nog aantrekkelijker programma voor een breed publiek te kunnen aanbieden. Bekijk meer informatie en foto’s onder de button Tuinpad Festival op www.dewieger.nl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen