15.7 C
Deurne
vrijdag 3 mei 2024
Home- DeurneZorgboog ziet bijdragen van non-profitorganisaties aan ondernemersfonds in Deurne niet zitten

Zorgboog ziet bijdragen van non-profitorganisaties aan ondernemersfonds in Deurne niet zitten

Het bestuur van de Zorgboog ziet de plannen voor een ondernemersfonds in Deurne niet zitten, als ook non-profitorganisaties hier verplicht aan mee moeten betalen. De initiatiefnemers van het fonds willen dat deelnemers bijdragen aan de gezamenlijke financiering door een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB) in te stellen.

De bedoeling is dat ondernemers, maar ook zorg- en onderwijsinstellingen samen werken op het gebied van energie, duurzaamheid, mobiliteit, aantrekkelijke werkomgeving en een gezonde economie.

Toeslag
De Zorgboog zegt te begrijpen dat een dergelijk fonds voor ondernemers in Deurne belangrijk is. “Echter kunnen wij ons niet vinden in de toeslag op de WOZ voor zorginstellingen. De financiering van een zorginstelling is een geheel andere dan die van een ondernemer, die de mogelijkheid heeft winst te maken”, zegt het bestuur van de zorgorganisatie.

Het plan voor het lokale ondernemersfonds gaat dit najaar nog naar de gemeenteraad. Als die akkoord is met het voorstel, zal het fonds op 1 januari 2024 in werking treden. Daarom dringt de Zorgboog er nu bij de gemeente op aan om bij besluitvorming de optie op te nemen om gebruik te kunnen maken van een retributieregeling: “De mogelijkheid om geld terug te vragen voor de non-profit organisaties waaronder de zorg”, aldus het bestuur.

Vergrijzing
De leiding van de Zorgboog is ook van mening dat Deurnese ondernemers geen rol hebben in het beleid van de zorgorganisatie en dus hier ook niet een direct belang hebben: “Hoewel community ontwikkeling één van de strategische keuzes is van de Zorgboog, zal dit voornamelijk in direct contact tussen de Zorgboog medewerkers en de bewoners plaatsvinden. Zorginstellingen staan op dit moment ook voor de financiële uitdagingen van vergrijzing, de oplopende zorgkosten en het oplopend tekort aan zorgpersoneel.”

De afgelopen jaren zijn de eerste stappen in Deurne gezet naar een ondernemersfonds, voor en door ondernemers en maatschappelijke partijen. Ondernemend Deurne, Centrummanagement, ZLTO De Peel en Parkmanagement Peelland hebben hiervoor periodiek overleg met elkaar en met de gemeente. Verder wordt er op gebiedsniveau geïnvesteerd in een aantal voorzieningen; van beveiliging en parkmanagement op de bedrijventerreinen tot aan promotie en leegstandsbestrijding in het centrum.

Helmond en Laarbeek
In onder andere Helmond en Laarbeek is al een dergelijk gemeente-breed ondernemersfonds gerealiseerd en zijn de ervaringen positief volgens Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland. “Via dit fonds betalen alle partijen met zakelijk vastgoed naar rato mee aan collectieve voorzieningen. Ieder gebied beschikt over een eigen investeringsbudget naar rato van de eigen inleg: het centrum, de bedrijventerreinen maar ook het buitengebied, en de dorpskernen”, aldus Van Asten.

Lees ook:

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen