-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneZorgen over bomenrij in Heiakker; ‘Natuurlijk kunstwerk Peelrandbreuk verwaarloosd’

Zorgen over bomenrij in Heiakker; ‘Natuurlijk kunstwerk Peelrandbreuk verwaarloosd’

De bomenrij die staat op de Peelrandbreuk in de wijk Heiakker in Deurne en onderdeel uitmaakt van het kunstwerk van Roberto Ruggiu is er volgens Wijkraad De Heiakker, Natuur- en Milieucentrum de Ossenbeemd en Stichting Boombelijd Deurne slecht aan toe. De drie organisaties maken zich ernstige zorgen over de bomen. Daarom overhandigen ze donderdagmiddag een fotoboek aan wethouders Verhees en Biemans, dat volgens hen een ontluisterend beeld van de stand van zaken geeft.

Hiermee hopen de wijkraad, de Ossenbeemd en Boombelijd het college van B&W te overtuigen van de ernst van de kwestie, zodat de gemeente actie gaat ondernemen.

Verwaarloosd
“Het kunstwerk is wellicht in de oorspronkelijke uitvoering niet goed aangelegd en in ieder geval later ernstig verwaarloosd”, zegt voorzitter Jan Zwakhoven van Wijkraad De Heiakker. Hij legt uit dat er telkens twee bomen in één plantgat zijn geplaatst: “Het lijkt erop dat hier het recht van de sterkste gezegevierd heeft. De bomen verdringen elkaar op deze manier omdat ze niet voldoende ruimte hebben. Dit heeft er in dit geval toe geleid dat minstens één van beide bomen ernstig in ontwikkeling is achtergebleven en in veel gevallen uiteindelijk het loodje heeft moeten leggen.”

‘Kleurrijk zwartboek’
Zwakhoven heeft het gevoel dat de gemeente het probleem niet serieus genoeg neemt: “Het heeft er alle schijn van dat sinds de aanleg de bomen aan hun lot zijn overgelaten. Soms zijn ze doelwit van vandalisme, maar in de meeste gevallen lijken ze weg te kwijnen.” Ook Jacques Moors en Dick van der Star van de Ossenbeemd en Joop van Hout van Stichting Boombelijd onderschrijven dit en zijn daarom donderdag aanwezig om hun zorgen over te brengen aan de wethouders. Dit doen ze met het presenteren van wat de organisaties noemen: ‘een kleurrijk zwartboek’.

Het naslagwerk bevat enkele foto’s uit 2017, toen er nog sprake was van een gezonde dubbele bomenrij. “De meeste foto’s in het boek zijn van 2021 en 2022, waarbij het verval heel duidelijk zichtbaar is. Op enkele plaatsen is als inzet een foto geplaatst uit 2023 om aan te geven hoe snel dat verval gaat, bijvoorbeeld voor het Wijkcentrum De Heiakker”, vertelt Zwakhoven.

Peelrandbreuk
De drie organisaties snappen niet dat de gemeente tot nu toe niet heeft ingegrepen, gezien het belang van de Peelrandbreuk en de beperkte zichtbaarheid van het fenomeen. “Het kunstwerk in de Heiakker was een vroeg, fantastisch initiatief om wandelaars, fietsers en direct omwonenden kennis te laten nemen van de Peelrandbreuk. In 2019 verscheen in Het Nederlands Landschap zelfs een uitgebreid artikel over de verbondenheid van de Heiakker met de Peelrandbreuk door Theo van de Mortel”, vertelt Zwakhoven van de wijkraad.

Een tweede plek waar de Peelrandbreuk zichtbaar is gemaakt, is bij Bijzonder Brabants aan de Breemortelweg. Ook bij de Ossenbeemd in Deurne en het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. kunnen mensen informatie krijgen over het unieke natuurverschijnsel.

Moeilijk te begrijpen
“Vanuit Deurne wordt actief meegewerkt aan het initiatief om het Geopark Peelhorst en Maasvallei te ontwikkelen. Daarbij is het moeilijk te begrijpen dat een bestaand kunstwerk binnen het te ontwikkelen Geopark zo verwaarloosd wordt”, zegt Jan Zwakhoven. Hij hoopt samen met Moors, Van der Star en Van Hout dat de gemeente het kunstwerk wil herstellen. De drie organisaties geven aan graag mee te willen denken over de uitgangspunten en de vorm waarin dit zou moeten gebeuren. Het fotoboek ‘Peelrandbreuk Heiakker’ wordt donderdag om 13.15 uur bij sporthal de Kubus aan wethouders Verhees en Biemans gepresenteerd.

Foto: Wijkraad De Heiakker

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen