15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- NeerkantNeerkant komt in actie voor behoud van museum; ‘Belangrijk voor leefbaarheid in...

Neerkant komt in actie voor behoud van museum; ‘Belangrijk voor leefbaarheid in het dorp’

Als het aan de vrijwilligers van Museum Techniek met ’n Ziel ligt, wordt het donderdagavond in Cultuurcentrum Deurne bij de vergadering van de Raadscommissie Samenleving en Bestuur drukker dan normaal het geval is. Op de agenda staat het negatieve advies van het college over de jaarlijkse exploitatiesubsidie van 44.000 euro die nodig is om het museum te redden.

Met een bus gaan de vrijwilligers en andere dorpsbewoners naar Deurne om te proberen de raadsleden te overtuigen om de subsidie wel toe te kennen. Onder hen bevindt zich ook voorzitter Ad Cosijn van Museum Techniek met ’n Ziel, die de raadscommissie donderdagavond wil toespreken: “In deze vergadering staat onze aanvraag voor een exploitatiesubsidie op het spel. Op deze manier kunnen we met z’n allen een signaal afgeven, hoe belangrijk het museum voor Neerkant is. Het is ons laatste redmiddel.”

Maatschappelijke functie
Ondertussen hebben verschillende organisaties hun zorgen uitgesproken naar het college over het mogelijke verdwijnen van het museum. De Stuurgroep van Leefbaar en Vitaal Neerkant, die tevens optreedt als dorpsraad voor Neerkant, legt in een brief aan de gemeente uit dat het museum naast een landelijke betekenis met een unieke collectie ook een belangrijke maatschappelijke functie heeft voor het dorp.

“Het museum biedt ook onderdak aan heemkundekring ‘De Ziel van Neerkant’, de ruilboekenbibliotheek, ‘de huiskamer’ voor ouderen en alleenstaanden in Neerkant en de reparatiebalie. Allemaal functies die heel belangrijk zijn voor de leefbaarheid in het dorp”, aldus Leefbaar en Vitaal Neerkant. De organisatie benadrukt ook dat al die activiteiten in het museum worden uitgevoerd door mensen die dat op vrijwillige basis doen: “Het museum wordt geheel gerund door vrijwilligers uit Neerkant en de directe omgeving zoals uit Meijel, Heusden, Helenaveen en Liessel.”

Bijzondere plek
Ook de landelijke Museumvereniging neemt het op voor Museum Techniek met ’n Ziel en doet een dringend beroep op de gemeente van dezelfde strekking: “Deze bijzondere plek is niet alleen uniek als multifunctioneel museum, maar wordt ook volledig gerund door vrijwilligers in een dorp van nog geen 2.000 inwoners. Het museum bestaat al 20 jaar en is in sinds 2019 opgenomen in het Museumregister, een fantastische prestatie voor een museum dat wordt gedragen door vrijwilligers. Sinds 1 januari 2020 is het museum lid van onze vereniging, een aanwinst.”

Het voorbestaan van het museum gaat de inwoners van Neerkant aan het hart volgens Ad Cosijn: “Toen ik onze vrijwilligers vertelde dat het college een negatief advies had uitgebracht over onze subsidie, was de teleurstelling onder onze mensen groot. Ik word de hele dag benaderd door talloze inwoners van ons dorp, die erover verbolgen zijn dat het college van Deurne het geld niet over heeft voor een plek die voor Neerkant zo noodzakelijk is.”

Eigen geld
Ook Leefbaar en Vitaal Neerkant ziet dat het voortbestaan van het museum voor veel dorpsbewoners belangrijk is: “Daarom waren we ook zo blij dat Neerkantse mensen met eigen geld bereid zijn om ervoor te zorgen dat het museum zelf het gebouw kan kopen en daarmee het museum voor lengte van jaren voor Neerkant behouden blijft.”

De dorpsraad zegt dat als er geen subsidie komt, het pand in december verkocht wordt en dat het gebouw direct moet worden ontruimd. Voorzitter Cosijn van Museum Techniek met ’n Ziel bevestigt dat: “Zonder het jaarlijkse bedrag van de gemeente moet het museum binnen vier maanden uit het pand. Dan moeten we de huur opzeggen en houdt het verhaal op.”

‘Ontzettend zonde’
De Museumvereniging maakt zich er hard voor dat dit niet gebeurt: “Hiermee gaat niet alleen een collectie verloren, maar ook een plek die een belangrijke sociale rol vervult in Neerkant, ontzettend zonde. Als belangenbehartiger van 468 musea maakt de Museumvereniging zich sterk voor musea door heel Nederland, want een sterke museumsector verbindt de samenleving.”

De organisatie hoopt dat de gemeente Deurne daaraan wil bijdragen: “Namens de verenigde musea, willen wij u op het hart drukken om het verzoek van Museum Techniek met n’ Ziel te steunen, zodat zij haar unieke collectie en maatschappelijke functie in Neerkant en de regio kunnen behouden.”

Verontwaardiging
Ad Cosijn hoopt dat de steunbetuigingen van de dorpsraad en de Museumvereniging samen met zijn betoog op donderdagavond tijdens de commissievergadering voldoende zijn om de raadsleden te overtuigen. “De verontwaardiging in het dorp is groot. Ik verwacht dat er donderdag flink wat inwoners van Neerkant naar het cultuurcentrum in Deurne zullen komen. Voor de bus hebben we al 40 aanmeldingen en er zijn ook nog verschillende mensen die op eigen gelegenheid komen”, zegt Cosijn.

Nadat het onderwerp donderdag is behandeld in de vergadering van de Raadscommissie Samenleving en Bestuur komt het op de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 31 oktober. De commissievergadering is donderdagavond ook online te bekijken via een live videostream.

Museum Techniek met ’n Ziel ontvangt bezoekers uit het hele land, dit jaar al bijna 4.000. Naast een collectie die de evolutie van elektrische apparatuur laat zien, is er een ruilbibliotheek, een huiskamer voor alleenstaanden en een balie waar kleine mankementen aan historische geluids- en beeldapparatuur worden gerepareerd. Daarnaast heeft de heemkundekring er een permanente tentoonstelling ingericht over de oorlog in Neerkant.

Lees ook:

Foto’s: Museum Techniek met ’n Ziel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen