14.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneZorgen over heropening vliegbasis de Peel

Zorgen over heropening vliegbasis de Peel

In het gemeentehuis van Deurne werd maandagavond een informatieavond verzorgd door Defensie over de voorgenomen heropening van vliegbasis de Peel. Dit zou ergens vanaf september 2021 moeten plaatsvinden. Tot eind 2020 kunnen burgers hiertegen nog bezwaar maken.

Ongeveer 60 mensen waren maandagavond in het gemeentehuis aanwezig om het verhaal van Defensie aan te horen. Veel van de direct betrokken burgers spraken hun zorgen uit over de komst van de F35 naar de Peel als opvolger van het F16 gevechtsvliegtuig.

 Natura 2000
In de omgeving van Deurne liggen verschillende Natura 2000 gebieden. Uiteraard werden hier vragen over gesteld, hoe de bescherming van deze gebieden gegarandeerd kan blijven met de komst van een vliegtuig wat zoveel lawaai en vervuiling veroorzaakt. Zo werd ook het gebied de Stippelberg genoemd, dit is geen Natura 2000 gebied, maar waarschijnlijk zal ook hier overheen gevlogen worden. Ook werd het vergelijk gemaakt met het protest van burgers in de Peel die de vernatting van de Peel niet zien zitten maar waar de overheid toch gewoon haar plannen doorzet. Hoeveel kans maken burgers dit keer om gehoord te worden in hun bezwaar? De woordvoerder van Defensie bleef herhalen dat zij zich als overheid ook aan de algemeen geldende regels moeten houden in onze rechtstaat. De zorgen van de aanwezigen werd er niet door weg genomen.

 Waarom komt de F35 naar de Peel?
Burgers vroegen zich af waarom vliegbasis de Peel weer geopend moet worden. Er werd uitgelegd dat dit te maken heeft met het sluiten van vliegbasis Soesterberg en Valkenburg door bezuinigingen bij Defensie na de val van de muur in 1989 zoals maandagavond bleek. Nu er sinds dit kabinet weer meer geld aan Defensie wordt uitgegeven is er onvoldoende ruimte op de bestaande vliegbasis Leeuwarden en Volkel om daar verder uit te bereiden. Men zag daarom een mogelijkheid om vliegbasis de Peel weer opnieuw open te stellen om de benodigde uitbreiding in het luchtruim te kunnen realiseren. Nederland heeft 46 F35 gevechtsvliegtuigen gekocht, 39 van die vliegtuigen zullen in Nederland gaan vliegen, 7 blijven er in Amerika.

 Noorwegen
Sinds een paar jaar heeft Noorwegen al ervaring met het nieuwe gevechtsvliegtuig. Daar blijken de omwonenden van de vliegbasis veel last te hebben van het harde en zware geluid dat dit vliegtuig maakt. Een naast gelegen dorp loopt naar het schijnt al behoorlijk leeg. Volgens de woordvoerder van Defensie zal dit in Nederland niet het geval zijn omdat bij ons de F35 over Leeuwarden, Volkel en de Peel zal worden verdeeld. Ook zijn er zogenaamde belevingsvluchten met de F35 boven Nederland uitgevoerd en de reacties van burgers vielen daarbij voor Defensie niet tegen. Hierdoor heeft defensie besloten haar plannen met de F35 en de heropening van de Peel door te zetten.

 Actiegroep
Ondertussen is er een actiegroep opgericht die de heropening van vliegbasis de Peel wil tegen houden. Zij hebben op donderdag 13 februari 2020 een informatieavond in het Gerardshuis in Deurne. Deze actiegroep heeft een eigen site waar meer informatie te vinden is over hun activiteiten: www.stopvliegbasisdepeel.nl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen