Deurne is weer landelijk nieuws: zo was er vrijdagmorgen aandacht voor de actie “Help de Peel verzuipt”. Actievoerders houden namelijk actie tegen milieu-actievoerders en overheden. Natuurgebied De Peel wordt als vanouds nat en dat is niet goed voor bewoners. Radio 1 en 2 en vele andere media gaven aandacht voor dit curieuze item.
Tijdens de nieuwsuitzendingen waren interviews te horen met de deelnemende actievoerders. Interviewer Mattijs van de Wiel van Radio 1 sprak inwoners van Deurne en andere Peeldorpen. Zes belangengroepen plaatsten namelijk vrijdag verbodsborden bij het Leegveld, in hun strijd tegen de natuurontwikkelingsplannen die de Peel natter maken.
Dat natter maken is beter voor het milieu. Maar ellendig voor de omwonenden. Op Radio 1 en Radio 2 was dit onderwerp van gesprek. Er zijn verbodsborden aan het adres van de provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas en Rijkswaterstaat geplaatst. Die zijn in de Peel niet meer welkom “vanwege het plan om bijna al het bos te laten verzuipen”.
Milieu en natte Peel
“Ze schenden de afspraken uit officiële landinrichtingsplan, dat door alle partijen is ondertekend”, zegt woordvoerster Annie van Galen-Derks van het gezamenlijk actie-comité. “Ze gaan 700 hectare water maken in plaats van 300. Het gebied wordt dan helemaal nat tot aan Helenaveen toe.” Deze natte Peel zal z’n uitwerking hebben op de omgeving. Tot nu toe is er al aantoonbaar last van ondergelopen kelders, schimmelvorming, waterschade en muggen. Deze nattigheid en schimmel op dit moment is bijzonder te noemen, omdat de zomer en het najaar van 2018 extreem droog zijn geweest.
Natuur tegen mens
De dorpsraden Liessel, Griendtsveen en Helenaveen, actiegroep Het Bos de Klos (zie bijvoorbeeld de site van André Vervuurt: Het Bos de Klos) en stichting Behoud Natuurlijk Helenaveen blijven strijdbaar. Volgende week vrijdag nemen Provinciale Staten een besluit. Waterschap De Aa reageert zegt begrip te hebben voor de emoties die loskomen.
De essentie in deze milieu en natuur-discussie gaat over muggen, moerassen en grondverzakking. Immers: 727 hectare grond verandert in water in plaats van 333 hectare, zoals overeengekomen in 2005, zo weet Van Galen op te merken.