Momenteel liggen de wegen in Deurne op veel plekken open. Het lijkt voor de hand te liggen dat de buizen voor glasvezelinternet daar nu de grond in gaan. Toch wijst een rondvraag uit dat dit niet het geval is.
Glasvezelnetwerken
Vanwege de grote vraag naar stabiel internet, is begin dit jaar overeengekomen dat er in heel Deurne een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. In eerste instantie had E-Fiber het alleenrecht, via de door hen aangelegde kabel kan gekozen worden voor verschillende providers; ONVI, Tweak, SNLR.nl, MultiFiber, Glasnet en Trined.
Kort na het definitief worden van de afspraken met E-Fiber maakte KPN bekend ook een glasvezelnetwerk te willen aanleggen in de kern van Deurne. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij veel inwoners, die net een jaarcontract hadden afgesloten bij een hen onbekende provider. E-Fiber toonde weinig begrip voor de zet van KPN maar de Autoriteit Consument en Markt oordeelde dat hen niets te verwijten valt en dat ook zij een netwerk mogen aanleggen.
Samenwerking
Bij E-Fiber waren de voorbereidende werkzaamheden al in volle gang, maar deze kwamen tijdelijk tot stilstand vanwege het gegeven dat KPN in hetzelfde gebied aan de slag zou gaan.
In mei van dit jaar maakten de concurrenten bekend samen op te trekken bij de aanleg van hun netwerken. Aannemer Spitters zal als onafhankelijke partij, in opdracht van E-Fiber en KPN NetwerkNL beide netwerken tegelijkertijd aanleggen.
Deze beslissing is tot stand gekomen in overleg met de gemeente, om overlast voor bewoners en aanliggende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Er wordt één sleuf gegraven waarin twee buizen worden gelegd. Iedere woning ontvangt twee gratis glasvezel aansluitpunten.
Werkzaamheden
Nu zoveel wegen in Deurne open liggen zou men kunnen aannemen dat op deze plekken meteen de glasvezelbuizen de grond in gaan, toch is dit nog niet mogelijk. Vers aangelegde trottoirs zullen dus weer open moeten.
E-Fiber laat weten dat de planning die er lag vertraging heeft opgelopen door de samenwerking met KPN die pas in een later stadium tot stand is gekomen.
‘Het is heel begrijpelijk dat mensen een mening hebben over het dubbele werk, toch is de opgelopen vertraging niet relevant.’ vertelt een woordvoerder van de gemeente. ‘Op dit moment liggen de Amstel en Hagelkruisweg open, maar na de zomer is dat de Stationsstraat, er zullen altijd werkzaamheden zijn. Natuurlijk streven we ernaar om zoveel mogelijk te combineren, enerzijds om overlast te minimaliseren, anderzijds om kosten te drukken, maar het is gewoon nog niet mogelijk om de buizen voor glasvezel nu te plaatsen. De beide netwerkbeheerders zitten nog in de voorbereidende fase, zij zijn bezig met het schouwen (kijken waar de aansluiting in de woning komt) en de engineering (plannen en tekenen).
Er wordt een paar honderd kilometer buizen aangelegd, dit zal in totaal zo’n anderhalf jaar in beslag nemen en dus op een zeker moment overlappen met andere werkzaamheden, maar nu is het daarvoor nog te vroeg.’