Na een flinke crisis, is er inmiddels weer sprake van een gespannen huizenmarkt. Woningen worden verkocht als warme broodjes en de prijzen zijn zo hoog als de gek ervoor geeft. En dat heeft gevolgen voor de WOZ waarde, want die heeft inmiddels het hoogste niveau ooit én de hoogste stijging sinds jaren bereikt.
In 1994 is in Nederland de Wet waardering onroerende zaken (afgekort Wet WOZ) aangenomen. Deze wet is bedoeld om bij iedereen op gelijke wijze belastingen te heffen. De gemeente is de officiële uitvoerder van de WOZ en bepaalt daarom de waarde van alle onroerende zaken (woningen, bedrijfspanden, gronden, enz.) binnen haar gemeentegrenzen. De WOZ-waarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Er wordt hierbij uitgegaan van de waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. In de regel worden panden vergeleken met soortgelijke objecten die rond deze peildatum zijn verkocht en hier ligt de verklaring voor de enorme stijging.
Belasting
Deurne is met een stijging van 10,7 procent koploper in Zuidoost-Brabant. De gemiddelde waarde van een woning ligt hier op 279.000 euro, dat is zelfs boven het landelijk gemiddelde. Huizenbezitters zullen deze waardestijging voelen in hun portemonnee, want de WOZ-waarde is uitgangspunt voor de hoogte van de heffing van belastingen door gemeente, belastingdienst en waterschap.