0.2 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- Deurne'Erfgoedkaart van Deurne' gepresenteerd

‘Erfgoedkaart van Deurne’ gepresenteerd

In het gemeentehuis van Deurne hebben verschillende cultuurhistorische specialisten donderdagmiddag hun bevindingen gepresenteerd, die leiden tot een erfgoedkaart van Deurne. Ook heeft wethouder Marinus Biemans de historische kaartenexpositie van Heemkundekring H.N. Ouwerling geopend, die tentoongesteld is in de hal van het gemeentehuis.

De erfgoedkaart geeft een beeld van alle objecten die in het echt tastbaar zijn in de omgeving van Deurne. Een drietal specialisten op het gebied van bouwkunst, archeologie en landschap is benaderd om dit te onderzoeken en in beeld te brengen. Na een korte introductie van Madeleine Middeldorp, Beleidsontwikkelaar fysieke en maatschappelijke projecten van de gemeente Deurne, kwamen de specialisten aan het woord.

Erfgoedkaart
Met de erfgoedkaart wil de gemeente gaan bekijken hoe ze om wil gaan met alle objecten. Wat maakt Deurne Deurne? Wat willen ze behouden? Waar halen ze inspiratie vandaan? Waar kunnen ze rekening houden met toepassingen van duurzaamheid? Dit alles zal worden vastgelegd in een beleid, wat de volgende stap is voor de gemeente om aan te pakken.

Specialisten
De specialisten die achtereenvolgens aan het woord waren legde uit hoe ze het aangepakt hadden om voor hun onderdeel alles in kaart te brengen. Voor bouwkunde en stedenbouw sprak Cees Jan Frank. Hierbij moet je denken aan onder meer karakteristieke gebouwen en monumenten. Rita Berkvens voor archeologie, legde uit dat onder de grond veel te vinden was uit de tijd van de middeleeuwen en zelfs de prehistorie.  Luuk Keunen vertelde tenslotte over de verschillende landschappen die bepalend zijn en waren voor Deurne.

Zandbos
Tijdens de uitleg van mevrouw Berkvens, haalde ze een project aan waarbij er aan studenten gevraagd werd om mee te kijken op een hoogte kaart. Deze AHN-kaart die via internet te bekijken is, geeft meer aan dan met het menselijk oog te zien is. Zo ontdekte Sil Bouwmans uit Deurne, die deze avond ook aanwezig was, dat er in het Zandbos twee opvallende stipjes te zien waren. Na bodemonderzoek bleek dat het om grafheuvels ging en dat er zelfs drie aanwezig waren.

Historische kaartenexpositie
De Heemkundekring viert dit jaar dat het tien jaar geleden is dat DeurneWiki gelanceerd is. Hiermee waren ze de eerste heemkundekring in Nederland die het Wiki-concept gebruikte voor het delen van haar kennis. Voorzitter Jan Adriaans vertelde dat in verband met het coronavirus veel exposities afgelast waren, maar dat ze nu blij kunnen vermelden dat de expositie met 35 historische kaarten plaats kan vinden in de hal van het gemeentehuis. Wethouder Marinus Biemans was dan ook aanwezig om deze expositie te openen.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen