Het is nog maar vijf maanden geleden dat premier Rutte tijdens een persconferentie aankondigde dat de horeca per direct op slot ging in verband met het coronavirus. Sinds die tijd is Feesterij ’t Lijssels Vertier creatief bezig met het vinden en toepassen van oplossingen om hun horecaonderneming draaiende te houden.
Feesterij ’t Lijssels Vertier is sinds 2001 gevestigd in Liessel. Vanuit het prachtige karakteristieke pand uit 1885 runnen Perry en Irene Bijsterveld hun horecaonderneming vanaf 2006 met veel trots en plezier. Hierbij gaan ze voor de welbekende Brabantse gemoedelijkheid van oudsher. Naast feesten en partijen staan ze ook bekend om het verzorgen van catering.
“Wat nu?!”
Toen premier Rutte de gevreesde woorden uitsprak, dat alle horecaondernemingen moesten sluiten was de reactie van Perry en Irene in de eerste instantie schrikken, “Wat nu”?! Tegelijkertijd hadden ze ook alle begrip voor de situatie, en met een positieve instelling dachten ze, “dat lukt ons wel”. Hierbij in de veronderstelling dat het allemaal niet zolang zou duren. De eerste maanden waren dan ook heel relaxed voor ze, de maaltijden liepen goed en ze konden het wel een paar maanden uitzingen. Alle karweitjes die waren blijven liggen konden nu aangepakt worden.
Feesten en partijen
Feesterij ’t Lijssels Vertier is voornamelijk een zaal waar feesten en partijen gehouden worden, die konden nu ook niet doorgaan. Alle geannuleerde bruiloften en feesten ontvingen stuk voor stuk een aardigheidje of bloemetje van Perry en Irene. “Wij willen de mensen laten weten dat we toch aan ze denken, omdat het een speciale dag had moeten zijn voor hun.”, vertelde Irene. Ook nu de maatregelen wat versoepeld zijn blijven de mensen toch nog steeds terughoudend om hun bruiloft of feest door te laten gaan.
Bedankjes
Een van de instanties die minimaal vier keer per week een warme maaltijden ontvangen via de catering van ’t Lijssels Vertier is Ons Plekske in Liessel. Normaal werden de maaltijden afgegeven op één plek, maar omdat Ons Plekske ook dicht was vanwege de corona, besloten Perry en Irene om ze persoonlijk te bezorgen bij de mensen thuis. Dat de mensen dit erg waarderen bleek uit alle bedankjes die ze ontvingen tijdens het ophalen van de maaltijdkoffers.
Aanpassingen
De aanpassingen die ’t Lijssels Vertier heeft moeten maken zijn voornamelijk praktische. In de zaal, waar normaal 200 personen kunnen zitten, kunnen er nu ongeveer 90 in. Bij het overdragen van de maaltijdkoffer is er geen handcontact meer en wordt deze op een krukje of tafeltje buiten aan de deur neergezet. En omdat er meer vraag was naar de warme maaltijden die bezorgd worden, hebben ze extra koffers aangeschaft. De kookworkshops die gegeven worden vinden nu ook deels in de zaal plaats om de anderhalve meter te waarborgen, “Maar dat maakt het er niet minder gezellig op”, vertelt Irene.
Creatieve oplossingen
Ondanks dat ze veel in hebben moeten leveren blijven Perry en Irene positief. Zo hebben ze een online Moederdag feest gehad, waarbij ze de brunch rond brachten om vervolgens met iedereen online het feest te vieren.
De kookworkshops tot 20 à 30 personen draaien nog gewoon door met gepaste afstand. Binnenkort hebben ze zelfs een bruiloft met een tijdsslot, zodat toch alle genodigden op de bruiloft kunnen komen.
Ze bezorgen diners thuis, voor feestjes of zomaar omdat het lekker is. Hun dochter verzorgt een (muzikale) digitale bingo en pubquiz waar prijzen mee gewonnen kunnen worden, die overigens thuis afgeleverd worden. Hierbij is de mogelijkheid om een overheerlijke tapasplank te bestellen. En ze bezorgen warme maaltijden aan huis voor iedereen die wil. “Hier doen we niet moeilijk over”, legt Irene uit. “Al is het maar om een keer te proberen, of omdat je geen tijd of zin hebt om te koken. Wij doen het graag voor de mensen.”
Tweede golf
Ondanks de geruchten dat er wel eens een tweede golf van het corona-virus aan zou kunnen komen blijven Perry en Irene positief. “Waar een deur dicht gaat, gaat altijd een nieuwe deur weer open”, is de mening van Irene. “Mensen moeten niet denken wat niet kan, maar eens komen kijken wat er wel kan! Wil je dat de horeca blijft bestaan, gun ze dan ook wat. Doe bijvoorbeeld eens een tapasplank of diner cadeau. Wij denken graag mee met onze gasten.”
Foto’s: Josanne van der Heijden