9.7 C
Deurne
maandag 25 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneTentoonstelling van 'Armando tot Zadkine' in Wiegermuseum verlengd

Tentoonstelling van ‘Armando tot Zadkine’ in Wiegermuseum verlengd

De tentoonstelling “Van Armando tot Zadkine” uit de collectie van Lex en Leonie van de Haterd, wordt grotendeels verlengd tot en met 14 maart 2021. Alle kunst in het hoofdgebouw blijft hangen tot half maart; de foto’s in de ateliers maken in januari plaats voor het werk van Monique Rutten.

Het onderwijsechtpaar Lex en Leonie van de Haterd begon circa 30 jaar geleden met het verzamelen van illustraties die kunstenaars als Leo Gestel, Hendrik Wiegersma, Charles Eyck en Joep Nicolas maakten voor het tijdschrift “De Gemeenschap”. Verzamelen werd een passie en inmiddels telt hun collectie ruim 900 werken. In de expositie zijn schilderijen, grafiek en objecten opgenomen van oude bekenden als Jan Sluijters, Kees van Dongen, Pieter d’Hont en Armando, maar ook van hedendaagse kunstenaars als Klaas Gubbels, Jan Ros en Ger de Joode.

Interbellumperiode
Kunst uit de interbellumperiode neemt een belangrijke plek binnen de collectie Van de Haterd in. Hun “Gemeenschap-verzameling” is uitgegroeid tot de meest complete van Nederland. Daarnaast kocht het echtpaar veel werk van kunstenaars uit een brede kring rond dit culturele tijdschrift aan zoals Otto van Rees, Ossip Zadkine, Moissey Kogan en Jozef Cantré. Niet voor niets is de collectie te zien in De Wieger. De genoemde kunstenaars waren bevriend met de excentrieke huisarts en kunstenaar Hendrik Wiegersma. In zijn huis De Wieger in Deurne kwamen deze en vele andere artiesten met regelmaat over de vloer. De collectie breidt zich inmiddels steeds verder uit, met grafiek van Duitse expressionisten als Karl Schmidt-Rottluff en Ernst Ludwig Kirchner.

Hedendaagse kunst
Naast de interbellumkunst kocht het echtpaar naoorlogse kunst aan van onder meer Paul Citroen, Antoon Kruysen, Kees Bol en Pieter Starreveld. De stijlen van het interbellum zijn in deze werken nog zichtbaar, maar ze vormen duidelijk een opmaat naar de moderne tijd. De overgang naar de hedendaagse kunst verloopt geleidelijk, doordat er steeds overeenkomsten in zowel thematiek als stijl te vinden zijn. Zo komen oudere en hedendaagse landschappen, stillevens, portretten of naakten naast elkaar prima tot hun recht. Daarnaast bevinden zich intrigerende eenlingen in de collectie zoals beelden van Couzijn van Leeuwen en Emile van der Kruk of het grafisch werk van Pat Andrea en Jean Carzou.

De Wieger in kerstsfeer
Een van de zalen op de begane grond is in kerstsfeer gebracht met grafisch werk uit de collectie Van de Haterd van onder meer Charles Eijck, Hendrik Wiegersma en Joep Nicolas waarin het kerstverhaal centraal staat. Dit jaar is voor het eerst ook een bijzondere kerststal opgesteld met de kerstfiguren die nog stammen uit de tijd dat De Wieger als woonhuis fungeerde. Een van de kleindochters van Wiegersma, die de figuren in bruikleen gaf, heeft mooie herinneringen aan de stal die destijds in de gang stond. De stal zelf is gemaakt van recycle materialen en hout uit de tuin. Op de binnenplaats, waar een sfeervol verlichte boom staat, kan een coffee to go gedronken worden.

Catalogus
Bij de tentoonstelling “Van Armando tot Zadkine” is een rijk geïllustreerde catalogus uitgebracht. Deze is te koop bij De Wieger. Verder kunnen bezoekers aan de tentoonstelling ter plekke een app downloaden waarin de verzamelaars bijzondere verhalen en hun persoonlijke kijk op de collectie delen. Ook is er een film te zien over het tot stand komen van de collectie. Door de maatregelen rondom Corona kan het museum  per dag een gelimiteerd aantal bezoekers ontvangen. Meld je daarom van tevoren aan.

Foto: Kees Bol (1959) – stilleven met flessen 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen