5.3 C
Deurne
zaterdag 23 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneSchonere lucht in Deurne; gemeente wil vijftig procent gezondheidswinst in 2030

Schonere lucht in Deurne; gemeente wil vijftig procent gezondheidswinst in 2030

De lucht moet in Deurne de komende jaren een stuk schoner worden. Dat is het voornemen dat de gemeente Deurne heeft laten vastleggen in het Schone Lucht Akkoord. In een interview op DMG Radio vertelt wethouder Marinus Biemans afgelopen zaterdag: “Ja dan denk je zo’n akkoord is leuk, maar wat houdt dat dan in? Wij willen vijftig procent gezondheidswinst behalen ten opzichte van 2016 en dat willen we bereikt hebben in 2030.”

Deurne is de eerste van de Peelgemeenten die dit akkoord heeft ondertekend. Het is een convenant tussen verschillende overheden, om de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide te verminderen. Hiermee wil de rijksoverheid in 2030 voldoen aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Naar buiten 
“We hebben nu gezegd, we willen ons er aan gaan binden. De komende periode gaan we uitwerken hoe we dit gaan aanpakken in een uitvoeringsplan. En dat doen we niet vanaf een bureautafel thuis of in het gemeentehuis maar daar gaan we juist mee naar buiten en we gaan met inwoners en ondernemers in gesprek over hoe wij dit met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen”, legt wethouder Biemans uit.

Concrete stappen
De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide moet worden teruggedrongen en met het ondertekenen van het akkoord geeft de gemeente Deurne aan dat ze hier concrete stappen in wil nemen. “Als je kijkt in Nederland, dan heb je het over 4000 tot 5000 sterfgevallen per jaar extra door luchtverontreiniging. Om dit aan te pakken heb je gebiedsgerichte en algemene maatregelen. Bij die laatste hoort bijvoorbeeld de overgang van auto’s die lopen op fossiele brandstoffen naar elektrisch aangedreven voertuigen. Daar moeten we bijvoorbeeld ook naar gaan kijken bij de gemeente, of onze bedrijfsauto’s ook niet allemaal elektrisch moeten worden”, vertelt Biemans.

Agrarische sector
In Deurne ligt ook een belangrijke rol in het terugdringen van luchtverontreiniging bij de agrarische sector, legt Marinus Biemans uit: “Op dit moment zie je al een stevige transitie in die sector maar daar hebben we nog te maken met behoorlijk wat uitstoot en overlast. Daar werken we natuurlijk al aan maar daar kunnen we ook nog wel stappen in maken. Dat is een voorbeeld van gebiedsgerichte maatregel voor Deurne waar we verder mee door zullen gaan om uiteindelijk die 50% gezondheidswinst te realiseren.”

Een flinke klus voor de gemeente die in 2030 de voornemens hoopt te hebben gerealiseerd. “We erkennen dat er voor Deurne een opgave ligt maar ook dat voor onze regio, dit echt iets is dat serieus aangepakt moet worden. Het is een terechte en goede opgave waar we ons hard voor moeten maken zodat we voor onze inwoners kunnen werken naar een gezondere werk- en leefomgeving.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen