De stichting Cratosvrienden houdt per 1 februari op te bestaan. Door een conflict met ’t Hofke van Marijke ziet het bestuur van de Cratosvrienden geen andere mogelijkheid dan te stoppen met de activiteiten.
De belangrijkste reden is volgens de stichting dat het bestuur van ‘t Hofke niet wil praten met de wethouders van de gemeente Deurne en het bestuur van de Cratosvrienden. “Afgelopen week zaten we te wachten op het verlossende telefoontje van wethouder Marnix Schlösser in de hoop dat er toch nog een gesprek zou komen maar hij had slecht nieuws, het bestuur van ’t Hofke van Marijke had aangegeven geen gesprek meer te willen”, vertelt voorzitter Tonny van Berlo van de stichting Cratosvrienden.
Nieuwe feiten
Voorzitter Farley Zuidema van ’t Hofke van Marijke laat weten dat het bestuur wel degelijk nog opnieuw een gesprek had willen voeren maar dan zouden er wel nieuwe feiten en ontwikkelingen op tafel moeten komen. “In september hebben we aangegeven dat er op dat moment te weinig vertrouwen was om de samenwerking voort te zetten. Wij vinden het ook heel zuur voor iedereen want wij dragen de stichting en hun doel natuurlijk ook een warm hart toe. Maar er waren te veel toezeggingen gedaan die niet werden nagekomen en feiten die werden ontkend waardoor er geen vertrouwen meer was. Daarom hebben we toen met het hele bestuur unaniem besloten de samenwerking op te zeggen en de organisatie netjes zoals het hoort zes maanden de tijd gegeven om een andere locatie te vinden.”
Kennismakingsgesprek
Het conflict tussen de twee partijen begon in juni van dit jaar toen het nieuwe bestuur van ‘t Hofke tijdens een kennismakingsgesprek de nieuwe ideeën bekendmaakte. Van Berlo legt uit: “We hebben jaren naar alle tevredenheid in ’t Hofke gezeten maar op een gegeven moment was er geen bestuur meer van het gemeenschapshuis. Toen er een nieuw bestuur kwam, waren we in eerste instantie blij en hebben we ook aangegeven dat we begrijpen dat ’t Hofke moet vernieuwen en verbeteren om weer financieel gezond te worden. Daar hebben we alle begrip voor, maar de nieuwe eisen gingen voor ons gevoel zover dat ’t Hofke onderhand ons beleid ging bepalen.”
Veranderingen
Farley Zuidema geeft aan dat dit zeker niet het geval is: “We willen natuurlijk zorgen dat de financiële gezondheid van het gemeenschapshuis beter wordt en dat doen we met ons plan Hofke 2.0. Dat brengt absoluut veranderingen met zich mee maar die zijn uiteindelijk in het belang van alle organisaties die in ’t Hofke van Marijke zitten. Het jammere is dat we in onze gesprekken niet toekwamen aan de uitleg van de nieuwe ideeën. Bij het woord ‘veranderingen’ ging voor ons gevoel de deur aan de andere kant van de tafel meteen dicht.”
Stekker er uit
Omdat de pogingen van wethouders Marnix Schlösser en Helm Verhees om tot een gesprek te komen met alle partijen nu opnieuw zijn gesneuveld, heeft de stichting Cratosvrienden besloten de stekker er uit te trekken. Een moeilijke beslissing vertelt Tonny van Berlo: “Dit is natuurlijk niet wat wij willen maar we zien geen andere mogelijkheid omdat we niet meer in gesprek kunnen komen met het bestuur van ’t Hofke, zelfs niet met hulp van de gemeente. Heel triest vooral voor alle mensen die een beroep op ons deden en van ons afhankelijk zijn. Dit gaat iedereen bij de Cratosvrienden heel erg aan het hart.”
Zuur voor iedereen
Ook Zuidema van ’t Hofke vindt dit een droevig moment. “Wij vinden deze ontwikkeling ook heel zuur voor iedereen, daarom stonden we nog best open voor communicatie. We hebben aan de wethouders nog gevraagd of er nog nieuwe ontwikkelingen waren wat betreft de standpunten van de Cratosvrienden zodat er weer basis was om verder te praten. Maar er waren geen veranderingen in hun mening, dan wordt het een herhaling van zetten en kom je er niet uit.”
Rinkelen
Hoewel Tonny van Berlo helemaal begrijpt dat de kassa moet rinkelen bij ’t Hofke verbaast hij zich wel over de manier waarop dit gebeurt: “Er komen steeds meer organisaties die ruimten huren in het gemeenschapshuis, wat op zich een goede ontwikkeling is. Maar daar zitten ook clubs die daar volgens de bestemming van ’t Hofke eigenlijk niet thuis horen.” Het gemeenschapshuis moet het gebouw gebruiken voor zaken als maatschappelijk advies op het gebied van welzijn en het uitvoeren van sociaal-culturele activiteiten.
Richten op onze wijk
“Dat is ook precies wat we doen”, geeft Zuidema van ’t Hofke aan. “We willen met Hofke 2.0 een toevoeging zijn voor iedereen in de St. Jozefparochie op sociaal-cultureel gebied, van een duivenclub tot de volksdansers en het ballet. Natuurlijk moet er voldoende geld binnenkomen om de organisatie goed draaiende te houden maar dat doen we juist met dat waar we als gemeenschapshuis voor zijn bedoeld. Als we alleen maar uit waren op meer geld binnenhalen, konden we met bijvoorbeeld het verdwijnen van Zalen van Bussel makkelijk allerlei activiteiten naar ons toe trekken waar je goed aan verdient. Maar daar is een gemeenschapshuis niet voor bedoeld en dus doen we dat ook niet; we richten ons juist op de gemeenschap van onze wijk.”
Koffieprijs
Een van de conflictpunten is de koffieprijs die de Cratosvrienden hanteren. Zij zouden daarmee oneerlijke concurrentie zijn voor ’t Hofke van Marijke die koffie aanbieden tegen een hogere prijs in hetzelfde pand. “Daar is helemaal geen sprake van. De mensen die koffie drinken bij de Cratosvrienden zijn niet dezelfde mensen als die koffie drinken in ’t Hofke, dat zijn twee verschillende doelgroepen. Wij richten ons op mensen met een zeer beperkt budget en daarom kunnen ze bij ons koffie krijgen tegen een lage prijs. Dat doen we natuurlijk niet om te concurreren”, geeft Tonny van Berlo aan.
Andere plek
Voorzitter Zuidema van het bestuur van ’t Hofke van Marijke legt uit dat er meerdere reden zijn om de Cratosvrienden te vragen ergens anders een onderkomen te zoeken. “Het gaat echt niet alleen om de koffie. We hebben gesproken over veel meer zaken en we hebben meerdere gesprekken gehad maar als je het gevoel krijgt dat er geen toenadering komt, houdt het een keertje op. Wij hopen echt van harte dat de Cratosvrienden ergens een plek vinden want het is een stichting die geweldig werk doet. Maar wij moeten ook rekening houden met het voortbestaan van ’t Hofke en alle andere gebruikers ervan. Wij denken dat de Cratosvrienden ook op een andere plek prima door kunnen gaan, niet in de laatste plaats omdat ze niet alleen mensen uit de St. Jozefparochie helpen maar mensen uit heel Deurne.”
Vertrouwde plek
Daar is voorzitter Tonny van Berlo het niet mee eens: “Wij hebben hier alles wat we nodig hebben, zoiets vind je niet overal in Deurne.” Uitwijken naar een ander gemeenschapshuis is voor de Cratosvrienden ook geen optie omdat de organisatie behoefte heeft aan een eigen keuken- en bargedeelte. Ook voelt de organisatie een verbondenheid met de St. Jozefparochie, legt Van Berlo uit: “We zitten hier al jaren dus mensen weten ons nu goed te vinden en hebben hier een vertrouwde plek gevonden waar we mensen helpen die rond moeten komen van een minimum inkomen. We helpen ze bijvoorbeeld met aanvragen van toeslagen of invullen van formulieren. Ook hebben initiatieven als het Autisme Café en de Smalle Knip bij ons een thuis en zamelen we gebruikte kleding in met een eigen kledingbank.”