-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneSpeciale app helpt cliënten ORO met vergroten van hun zelfstandigheid

Speciale app helpt cliënten ORO met vergroten van hun zelfstandigheid

Op verschillende locaties van de ORO wordt hij al gebruikt; een speciale app die de cliënten helpt om hun zelfstandigheid te vergroten en het is nu al een groot succes. Naast de app hangt er in de centrale ontmoetingsruimten een scherm met informatie voor de cliënten.

Bij de Smalle Haven in Deurne wordt er al vanaf april mee geëxperimenteerd. Ook op Het Rietven en in het nieuwe Paulushof gaan bewoners er mee werken.

Vinkje
Gertie van Dinther is een van de bewoners die het hulpmiddel op haar telefoon heeft geïnstalleerd en ze kan al niet meer zonder de app van MijnEigenPlan. Ze kan erop zien welke begeleiders er die dag bij de Smalle Haven werken, wat er op het menu staat en al haar afspraken staan erin. “Wanneer ik moet werken, wanneer de kapster komt of de pedicure, wanneer ik naar de therapie moet. En als ik ergens mee klaar ben, zet ik er een vinkje achter. Dan is het klaar.”

Structuur
“Doel van MijnEigenPlan is om de zelfregie en de zelfredzaamheid van de cliënten te vergroten”, vertelt wijkmanager Els van der Lee uit Deurne op de website van ORO. “Deze werkwijze is afkomstig uit de begeleiding van mensen met een vorm van autisme. Het helpt ze structuur in de dag te krijgen en het zorgt ervoor dat ze niet alles hoeven te vragen aan de begeleiding.”

Zomerkleren
Dat de app zijn werk doet, ziet Els in de praktijk meteen terug. “Een mooi voorbeeld zagen we laatst op Het Rietven waar een van de bewoners zijn appartement uit ging met een vrij dikke jas aan. Hij keek op het informatiebord naar de weersverwachting en daar is ook een kledingadvies aan gekoppeld. Daar hoorde hij dat het best warm was en dat er werd geadviseerd om zomerkleren aan te doen. Dat ging hij dus doen. Zonder hulp van de begeleiding, zonder rechtstreeks om hulp te hoeven vragen.”

Afwas
Bij de Smalle Haven in Deurne wordt het scherm in de ontmoetingsruimte al veel gebruikt. Bewoners kunnen zien wie er de afwas moet doen of wie de container buiten moet zetten maar er zijn ook nieuwtjes, activiteiten en foto’s op te zien. Ook kunnen nieuwe medewerkers zich op deze manier alvast voorstellen aan de cliënten. Voor bewoners die niet kunnen lezen, is er de mogelijkheid om op een pictogram te drukken, waarna de tekst langzaam en duidelijk wordt voorgelezen. Els van der Lee vindt de proef met de app een positieve ontwikkeling. “MijnEigenPlan draagt bij aan de zelfregie van de cliënten. En dat vinden we bij ORO van groot belang.”

MijnEigenPlan is bedacht door een vader die kinderen heeft met autisme (ASS) en hij merkte dat er behoefte was aan dagelijkse ondersteuning op het gebied van structuur. Samen met een vriend heeft hij de app ontwikkeld en uitgebouwd op basis van de feedback van gebruikers die aangaven wat er nodig is voor meer eigen regie en zelfredzaamheid.

Foto: ORO

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen