De gemeente Deurne en de politie roepen inwoners op om melding te maken van zaken die ‘niet pluis’ zijn. Burgemeester Buter heeft samen met wijkagent Adwin Mols een informatieve video opgenomen over de aanpak van drugscriminaliteit. Met het filmpje wordt aandacht gevraagd voor het bestrijden van criminele activiteiten die de leefomgeving negatief beïnvloeden.
De video is deze maand te zien in een campagne op social media. Inwoners in bepaalde wijken van Deurne krijgen dan Facebook-advertenties van de politie te zien waarin ze worden opgeroepen om melding te maken van verdachte situaties. De campagne heet ‘samen voor een veilige buurt’ en geeft onder meer informatie over hoe je een hennepkwekerij of een drugslab kan herkennen. Met behulp van een aantal vragen krijg je inzicht over hoe goed jij verdachte situaties kunt spotten.
Emotioneel impact
“Vorige week liep ik met ‘onze’ expert-wijkagent Adwin Mols in het Pastoor Roespark om met hem samen een filmpje op te nemen. Met de video willen we overbrengen dat criminaliteit niet alleen materiële schade tot gevolg heeft maar ook sociaal en emotioneel soms flinke impact heeft”, legt burgemeester Buter uit.
Taskforce
In de campagne werkt de gemeente Deurne, maar ook de gemeente Helmond samen met politie en Taskforce-RIEC in de aanpak van drugscriminaliteit. “Hiermee willen we inwoners bewust maken van de mogelijkheden om vermoedens van criminele activiteiten te melden bij de politie”, geeft Buter aan. Het doorgeven van meldingen kan op verschillende manieren. Bij de wijkagenten die in de gemeente actief zijn, bij het algemene nummer van de politie 0900-8844 en via de website van Meld Misdaad Anoniem of het gratis nummer 0800-7000.
Hennepkwekerijen
Burgemeester Buter vertelt dat er ook in haar gemeente helaas dingen gebeuren die ‘niet pluis’ zijn: “Ook in Deurne hebben we te maken met deze vormen van criminaliteit. U leest vast wel eens in de krant over hennepkwekerijen in woningen. Vorig jaar rolde de politie in het buitengebied een grote productielocatie voor synthetische drugs op.”
Onveilig gevoel
Zo’n kwekerij kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld brand veroorzaken of voor vochtschade zorgen. Bij de productie van synthetische drugs komen giftige stoffen vrij, die in de bodem en het oppervlaktewater terecht komen. “Er wordt veel geld verdiend met deze vormen van criminaliteit, maar de risico’s en de vervuilende gevolgen zijn voor ons als samenleving. En het geeft een onveilig gevoel”, legt Buter uit.
Foto: Gemeente Deurne