0.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAgrifoodpluim voor initiatief dat boeren helpt om kaas van eigen melk te...

Agrifoodpluim voor initiatief dat boeren helpt om kaas van eigen melk te verkopen

De melk van steeds meer koeien van boeren in de regio wordt voortaan verwerkt tot kaas en gewoon bij de boeren zelf verkocht. Dit komt door het initiatief van Harm van Dijk en Iwan Gijsbers genaamd Onze Zuivel dat woensdagmiddag de Agrifoodpluim van gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Elies Lemkes kreeg. De aanmoedigingsprijs is aan het bedrijf uitgereikt omdat het wordt gezien als een waardevolle ontwikkeling die een bijdrage levert aan veilig, gezond en duurzaam voedsel.

De twee ondernemers uit de Rips en Deurne hebben een concept opgezet dat melkveehouders helpt om hun eigen kaas te verkopen. Hiermee wordt de productieketen verkort en wordt met een ambachtelijk product de relatie tussen boer en burger verbetert.

Innovatiehuis de Peel
“Melk meer toegevoegde waarde geven, dat is de ambitie van Onze Zuivel. Melk is een prachtig, zuiver en natuurlijk product, wat het verdiend om gewaardeerd te worden”, vertellen Harm en Iwan. Ze hebben hun krachten gebundeld om samen melkveehouders te begeleiden bij de productie en verkoop van hun eigen kaas. In 2021 startten de twee met het ontwikkelen van het idee na een oproep van Innovatiehuis de Peel. “Die merkten dat veel melkveehouders wel eigen kaas willen maken, maar ze zien op tegen het extra werk en de kosten. Daarom vroeg Innovatiehuis de Peel om ondernemers die wilden investeren in een plan om de boeren te ontzorgen bij de verkazing van hun melk en dat zagen ik en Harm wel zitten”, legt Iwan Gijsbers uit.

Charme
Het volledige proces vanaf melktransport tot portioneren en verpakken wordt geregeld door het bedrijf van Gijsbers en Van Dijk. “Voor de meeste melkveehouders is het veel te duur om zelf te investeren in het maken van kaas. Bij Onze Zuivel kunnen we voor die boeren in kleinere hoeveelheden melk verwerken en er kaas van maken en de charme ervan is dat we zorgen dat die weer aan huis kan worden verkocht door diezelfde melkveehouders. Het is nog wel spannend omdat we niet weten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen maar we werken nu al met ongeveer zeven boeren in de regio samen en dat verloopt goed”, vertelt Gijsbers.

Lokale producten
De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om de landbouw- en voedselsector in 2030 gemeenschapsinclusief te laten zijn. “Dit betekent dat de landbouw- en voedselketen actief bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en ruimtelijke kwaliteit, in een goede relatie met de omgeving. Dit kan met duurzame lokale producten uit korte ketens die de afstand tussen producent en consument verkleinen, met dienstverlening die de natuur en het landschap versterken”, geeft de provincie aan. Onze Zuivel in de Rips is volgens de provincie een goed voorbeeld van een concept dat hieraan bijdraagt en is daarom vandaag onderscheiden met de Agrifoodpluim.

Duurzame oplossingen
Maar ook energie, zorg en recreatie kunnen voor zowel de boer als de gemeenschap een toegevoegde waarde leveren, vindt de provincie: “We werken aan een verbeterde relatie tussen boer en burger en tussen boeren, de andere schakels in de voedselketen en de overheid. Als provincie willen we nieuwe initiatieven en duurzame oplossingen zichtbaar maken via communicatie, campagnes en promotie, met bijzondere aandacht voor het betrekken van jonge boeren, jongeren en het onderwijs. Deze veranderingen gaan we zien, proeven en ruiken.”

Foto: Onze Zuivel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen