Het weer zat zaterdagmiddag niet mee maar de regen kon de echte bierliefhebbers er niet van weerhouden om te komen proeven van de verschillende speciaal-bieren die werden gepresenteerd op het Lekker Ding Festival in Deurne. Bovendien had de organisatie er voor gezorgd dat de bezoekers overdekt bij de kraampjes van de tien biermerken droog en ongestoord konden genieten van het gerstenat.
Op het terrein bij het Dinghuis kwamen tientallen bierliefhebbers genieten van de verschillende bieren die in de regio worden gebrouwen. De bezoekers konden in de kasteeltuin in Deurne van de ene kraam naar de andere wandelen en de tien verschillende biersoorten proeven met elk hun eigen smaak, karakter en verhaal achter het bier.
Tekst gaat verder onder foto’s
Traditie
Brouwerij Holevoort is al meerdere jaren medeorganisator van het Lekker Ding Festival en voor de bezoekers dus geen onbekende naam meer. Het bier heeft zijn oorsprong in Bakel waar ze trots zijn op deze traditie die het dorp rijk is. “Al op vroege kaarten werd melding gemaakt van brouwhuizen in ons peeldorp. Een van die huisbrouwerijen lag op de ‘Holevoort’, destijds een gehucht in het woeste landschap tussen Bakel en Deurne. En dat is precies de plek waar wij de brouwtraditie laten herleven”, zeggen de makers van het Bakelse bier.
Peelrandbreuk
“Bij Brouwerij Holevoort brouwen we ons bier ambachtelijk en op natuurlijke wijze. Gerst en hop verbouwen we zelf, in de ‘tuinen’ van onze brouwerij. Een eigen bron, op de rand van de Peelrandbreuk, geeft ons loepzuiver water. Die pure ingrediënten geven onze speciaalbieren hun rijke en -met recht- eigen smaak. Je proeft de oorsprong. Oorspronkelijk bier uit het oudste dorp van Brabant”, vertellen de brouwers trots.
Coronapandemie
Het ontstaan van De Kneiter is bijzonder; het idee voor het bier is namelijk ontstaan door de gevolgen van de coronapandemie. Muzikanten Stijn en Luuk zagen met hun band de festivalzomer in rook opgaan en grepen de gelegenheid aan om een nieuwe hobby uit te proberen.
Heftige bieren
Als fervente bierliefhebbers leek het beiden leuk om zelf ook eens bier te maken. Na een paar probeersels te hebben geproefd, werd ook Patrick enthousiast en voegde zich bij het team. De Kneiter was geboren. Het speciaal-bier richt zich volgens de brouwers vooral op de wat meer avontuurlijkere drinkers. “Er worden voornamelijk heftige en uitgesproken bieren gebrouwen waarbij onder andere turf- en rookmout geen vreemde zijn. Maar ook dan kunnen ze toch verrassend zacht uit de hoek komen. Dit merk je ook terug in de eerste barrel aged brouwsels waar er nog een hoop van op stapel staan”, vertellen de makers.
Scouting
Ook Brouwerij de Graas startte als een hobby. Leon en Wessel begonnen hun brouwkunsten te oefenen op een activiteit van de vrijwilligersgroep van de scouting waar jongeren bij elkaar worden gebracht en iedereen mag meedoen. Dat is ook het uitgangspunt van Brouwerij de Graas: bier verbind mensen. “Bier maakt plezier en brengt bij elkaar. Je drinkt je bier ‘mezzenalle’. Je luistert naar ieder levensverhaal, en in moeilijke tijden vraag je aan je vrienden: ‘En, guggut ’n bietje?’. Er worden samen en met ‘ginne skrik’ moeilijke knopen doorgehakt”, leggen Leon en Wessel van Brouwerij de Graas uit.
Eigen bron
Van iets verder uit de buurt komt een bier uit een dorp waar al eeuwen bier wordt gebrouwen; Oirschot. Met name het bier van voormalig brouwerij De Kroon. Die brouwerij is nu helemaal terug en heet voortaan Vandeoirsprong. Het bierbrouwen is iets dat ze serieus nemen in Oirschot. “Dat doen we met liefde. Met aandacht. Met kennis van zaken. Maar ook met vers water uit onze eigen bron. We zitten vol energie en enthousiasme bij Vandeoirsprong. Die stoppen we, met liefde en plezier, in ons bier. In het brouwen en bottelen. In de smaak. de rest is bijzaak”, leggen de brouwers uit. “Trots zijn we op prijzen die we al hebben mogen ontvangen voor een aan van onze bieren. Waaronder onze Tripel, Dubbel, Dunkelweizen, Blond en Amber.”
Turfgerookte mouten
Bij Handels Hoop worden inmiddels ook meerdere biersoorten gebrouwen. “Het begon allemaal met de Maria’s Meidoorn Tripel. Gebrouwen ter ere van het 800-jarig bestaan van Handel. Een jaar later kwam hun tweede bier op de markt: de Teutoner Weizen. Een typisch Duits bier, vernoemd naar de Duitse broeders in de vroegere Hoeve Haenle. De ridders van de Teutoonse Orde. Afgelopen winter kwam daar een stevige jongen bij. De Peelrand Peated Dubbel. Een smaakvol rookbier dat zijn karakteristieke smaak dankt aan de turfgerookte mouten“, vertellen de mensen achter Handels Hoop.
Brouwvirus
Een brouwerij die al sinds 2014 naam maakt, is De Rijpelaer. Begonnen als hobby en in 2017 uitgegroeid tot een commercieel speciaal-biermerk. “Het is allemaal begonnen toen ik door een maat van me (Puik bieren te Apeldoorn) ‘besmet’ werd met het brouw-virus”, vertelt de maker. De eerste hobby-biertjes van Wit tot Porter vielen goed in de smaak bij vrienden en bekenden. Dus werd een deel van de garage verbouwd tot brouwerij en in tussen staan de verschillende smaken van de Rijpelaer in diverse slijterijen.
Sam de Bolle
Tot 1921 bestierde de familie Barten aan de Dorpsstraat in Beugen bierbrouwerij De Lelie. Nu bijna 100 jaar later is dit ambacht door De Brouwploeg nieuw leven ingeblazen. Nadat de vier bierliefhebbers Aaron, André, Kay en Theo een brouwcursus bij de Vlaamse brouwmeester Sam de Bolle hadden voltooid, werden al snel plannen gesmeed om een nieuw Beugensch bier op de kaart te zetten.
Bierkelder
“Sinds 2017 zijn er vele proefbrouwsels gemaakt, waarbij het gewenste resultaat steeds dichterbij kwam. In 2020 was ons eerste bier dusdanig geperfectioneerd dat we de stap hebben genomen om dit bier op de markt te brengen, Kaatje Tripel”, vertelt de Brouwploeg. Het succes van dit eerste bier smaakte voor de vier heren naar meer en ondertussen is er Juffer Jo Blond als tweede bier. De afgelopen tijd is de Brouwploeg bezig geweest met een derde biersoort en het realiseren van hun eigen bierkelder.
Craft beer
Uit Nijmegen komt het speciaal-bier Mannenpap en de brouwers nemen de term ‘craft beer’ heel serieus. “We steken al onze kennis, liefde en energie in het brouwen van échte, unieke American Style craft bieren van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Mannenpap is dé naam voor alle liefhebbers van fruitige IPA’s, volvette Stouts en Fruited Kettle Sours!“
Zinvolle werkplek
Mannenpap is meer dan alleen een brouwerij, leggen de Nijmegenaren uit: “Door jarenlang werkzaam te zijn geweest binnen de hulpverlening hebben wij gezien hoe belangrijk een zinvolle werkplek of dag besteding is voor iedereen met een ʻafstand tot de arbeidsmarktʼ. Om die reden heeft Mannenpap de Mannenpap Craft Crew opgericht. Dit is een team gelijkgestemden waarbinnen de liefde voor ons ambacht wordt overgedragen op iedereen die wel een duwtje in de rug kan gebruiken. Dat maakt dat elke Mannenpap die je drinkt niet alleen bijdraagt aan het eigen geluk, maar ook aan dat van een ander.“
Foto’s: Harold van der Burgt