17.6 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- Deurne Veel belangstelling voor duurzame producten en oplossingen bij Markt Groen Deurne

[VIDEO] Veel belangstelling voor duurzame producten en oplossingen bij Markt Groen Deurne

In grote getallen kwamen bezoekers zondagmiddag naar de Markt Groen Deurne bij natuur- en milieucentrum de Ossenbeemd. Bedrijven en andere organisaties op het gebied van duurzaamheid en nieuwe energie presenteerden zich tijdens de middag waarbij van alles te beleven viel voor jong en oud. Ook burgemeester Greet Buter en wethouders Willy van den Berg en Tom Oomen waren aanwezig bij de markt.

Veel bezoekers waren zeer geïnteresseerd in duurzame oplossingen die er ook voor zorgen dat hun energierekening aankomende winter betaalbaar blijft. Medewerkers van het Energiehuis slim Wonen konden hen bij het Energieloket alle informatie geven over nieuwe vormen van energie.

Gamer
Zondagmiddag werd rond 14.30 uur ook het nieuwe onderdeel, de Gamer bij de Ossenbeemd officieel geopend. “Dat is een veld van ongeveer twee bij twee meter met elektronische panelen waar je dingen mee kunt leren maar ook spelletjes op kan spelen zoals boter, kaas en eieren. De panelen die op de grond liggen worden met zonne-energie gevoed en ze leren kinderen spelenderwijs bijvoorbeeld zuinig om te gaan met energie. Er is een spelletje waarbij ze zo snel mogelijk op een bepaald paneel moeten springen om het licht ervan en dus de energie uit te schakelen”, legt voorzitter Jacques Moors van de Ossenbeemd uit.

Tekst gaat verder onder de video

Grondwaterpeil
Bij het centrum in Deurne wordt ook veel aandacht besteed aan educatie op het gebied van water, hiervoor kreeg de Ossenbeemd onlangs van het waterschap Aa en Maas de ‘Groen Blauwe Handdruk’, een cheque ter waarde van 500 euro. Op het terrein aan het Haageind staat ook een grote grondwaterpeilmeter waarop bezoekers zelf de hoogte van het grondwater kunnen aflezen en die staat door de grote droogte van dit jaar nu erg laag. Kinderen kunnen ook wat water toevoegen en kijken hoe snel het peil reageert. Via deze link kun je ook thuis het grondwaterpeil van de meter bij de Ossenbeemd in de gaten houden.

Kraampjes
Bij de ongeveer twintig kraampjes waren onder meer gezonde voeding, Fairtrade- en streekproducten verkrijgbaar en werd informatie gegeven over nieuwe energie, ontwikkelingssamenwerking, het Elkerliek ziekenuis en de bijenhoudersvereniging St. Ambrosius.

Knuffelweide
Verder konden bezoekers een aantal routes lopen waarbij ze informatie kregen over natuur, milieu en duurzaamheid zoals het Bomenpad voor volwassenen en speciaal voor de kleintjes het Kabouterpad. Kinderen konden zich ook laten schminken en meedoen aan doe-activiteiten vanuit de kraam van de scholengidsen. Binnen was er een speciale expositie voor kinderen te zien. Op de Knuffelweide, de kleine kinderboerderij van de Ossenbeemd, konden kinderen met hun lievelingsdier op de foto.

Bekijk hieronder een fotoreportage die DMG-fotograaf Harold van der Burgt maakte tijdens de Markt Groen Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen