De grote natuurbrand die op woensdag 31 augustus uitbrak in het oosten van de Mariapeel heeft veel schade aan de natuur aangericht. Hoewel boswachter Lieke Verhoeven meldt dat de flora en fauna in het gebied veerkrachtig is en er hier en daar alweer nieuw plantenleven is te bespeuren, hebben de meeste bomen het vuur niet overleefd en zijn omgevallen.
Ruim vier weken geleden stond 41 hectare natuurgebied in lichterlaaie en had de brandweer vijf dagen nodig voordat het sein brand meester kon worden gegeven. Zelfs in de periode daarna is Staatsbosbeheer nog ruim anderhalve week bezig geweest met nablussen. Op donderdag 15 september is het nablussen gestopt en was de brand pas echt volledig gedoofd.
Turfsteken
De natuurbrand vond plaats in het zogeheten Noordelijke puttencomplex, een gebied met hoge natuur- en cultuurhistorische waarden. “Dit is een deel van de Mariapeel waar de oude sporen van het turfsteken nog goed zichtbaar zijn in de Peelbanen en de veenputjes. De veenputjes vormen nu samen weer een hoogveenmoeras, met bijzondere plantensoorten”, vertelt boswachter Lieke Verhoeven.
Peelbanen
Ze legt uit dat de natuur net zoals bij eerdere branden in de Peel zich veerkrachtig toont: “Het gras begon al enkele dagen na het uitbreken van de brand weer te groeien. Wat de exacte schade is aan de flora en fauna is nog niet bekend, dat zal de komende weken worden geïnventariseerd. Wat in ieder geval wel duidelijk zichtbare schade is, is de weg gesmeulde veenbodem op een aantal plekken. Vooral de Peelbanen hebben het zwaar te verduren gehad. Op sommige plekken is tot wel één meter bodem weggebrand. Ook hebben veel bomen het niet overleefd.”
Omgevallen bomen
Staatsbosbeheer is nu bezig met het opruimen van beschadigde en dode bomen in het afgebrande gebied. Dit gaat enkele weken duren, vertelt Verhoeven: “De meeste bomen hebben het vuur niet overleefd en zijn omgevallen. Bomen die nog op de Peelbanen staan worden uit voorzorg weggehaald. De wortels van de bomen maken de Peelbanen instabiel, waardoor er tijdens en na een brand flinke gaten zijn ontstaan.” Later worden ook de zogenoemde rasters hersteld, zodat er weer veilig vee kan grazen in het natuurgebied. Mogelijk moeten er nog verdere maatregelen worden genomen. Dit wordt bepaald aan de hand van de uitkomsten van tussentijdse inventarisaties.
Tijdens de herstelwerkzaamheden is het afgebrande gebied in de Mariapeel nog afgesloten. De afsluiting wordt ter plekke aangegeven. De overige paden zijn wel gewoon toegankelijk, maar moeten nog worden opgeknapt, laat Staatsbosbeheer weten: “Dat zal komende tijd gebeuren wanneer het weer daar geschikt voor is.”
Foto’s: Staatsbosbeheer