Bij de familie Keijzers aan het Loon in Liessel ligt binnenkort een natuurvriendelijke oever. Die zorgt voor meer biodiversiteit in de natuur omdat het een geleidelijke overgang wordt tussen land en water die is begroeid met planten. De aanleg en het beheer van deze verbetering voor de natuur wordt gefinancierd vanuit de Stimuleringsregeling Landschap (STILA).
Dat is een regeling waarbij je als agrariër of particuliere grondeigenaar in Noord-Brabant een subsidie kunt aanvragen voor het vasthouden en/of bergen van water en het nemen van maatregelen die zorgen voor schoon water, zodat er verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. “Wij kregen nu de kans om dit te doen en worden er heel blij van”, vertelt de familie Keijzers.
Wandelpaden
Onder de mogelijkheden in de regeling behoren bijvoorbeeld het aanleggen van waterbergingen, infiltratiegreppels, poelen en natuurvriendelijke oevers en het planten van bomen en struiken. Ook de aanleg van houtsingels en wandelpaden over boerenland is een mogelijkheid.
Biodiversiteit
In Liessel is op het terrein van de familie Keijzers gekozen voor een natuurvriendelijke oever. In september is gestart met het afgraven van de grond zodat daarna de aanleg van een bloemrijke rand en een struweelhaag kan worden uitgevoerd. Door de aanleg van de oever kunnen dieren ook makkelijk van het land het water in gaan en van het water weer het land op, wat goed is voor de biodiversiteit.
Honderden meters
Het afgelopen jaar hebben de familie Keijzers, veldcoördinator Martien Vinken van STILA, Karel Voets van Brabants Landschap en Sanne Huisman van waterschap Aa en Maas meerdere keren om tafel gezeten om de wensen en mogelijkheden op elkaar af te stemmen. “Het resultaat is dat er straks enkele honderden meters aan natuurvriendelijke oever ligt langs een van onze watergangen, die zorgt voor meer biodiversiteit en waarbij we nog steeds water kunnen afvoeren als dat nodig is”, meldt waterschap Aa en Maas.
Landschapsontwikkeling
De stimuleringsregeling heeft als doel om landschapsontwikkeling door boeren en inwoners in het buitengebied van Brabant te stimuleren. Hiermee kunnen aanpassingen in het landschap worden betaald die ten goede komen aan bijvoorbeeld de biodiversiteit of waterberging.
In deze subsidieregeling werken de provincie, gemeenten en waterschappen in Noord-Brabant samen. Deelnemende gemeenten en het waterschap bieden de pakketten aan en de provincie verdubbelt elke ingelegde euro. De beschikbare pakketten kunnen per gemeente verschillen, dat is afhankelijk van de doelen die de gemeente nastreeft. Meer informatie over de regeling vind je op de website van waterschap Aa en Maas.
Foto: waterschap Aa en Maas (van links naar rechts: Jos Keijzers, Lea Keijzers, Sanne Huisman en Martien Vinken)