12.8 C
Deurne
dinsdag 30 april 2024
Home- ZeilbergInformatiebord bij monument moet nagedachtenis aan Zeilberger Jan van Ooij levend houden

Informatiebord bij monument moet nagedachtenis aan Zeilberger Jan van Ooij levend houden

Er komt aan de Clarinet in Deurne een informatiebord bij het herdenkingsmonument van de in 2005 overleden Jan van Ooij uit de Zeilberg. Het wordt toegevoegd omdat de ingekerfde tekst van het gedenkteken in cortenstaal, in de loop der jaren is vervaagd.

Voor Van Ooij die in de jaren zestig nationale bekendheid verwierf door het componeren van de muziek en schrijven van de tekst voor het Zeilbergs volkslied, werd in 2014 een monument bij de Clarinet onthuld waarop een regel uit het lied is te lezen.

Uitgesneden tekst
Maar wat trots en blij was zijn vrouw Anneke van Ooij toen zij destijds in de Zeilberg het gedenkteken mocht presenteren ter nagedachtenis aan haar echtgenoot. Toch knaagde er al die tijd iets aan Anneke. Met haar kinderen deelde ze haar gevoel dat de duidelijkheid van de tekst op het door corrosie aangetaste monument er niet groter op werd. De in de stalen constructie uitgesneden tekst viel en valt amper nog te lezen.

Informatiebord
Inmiddels is Anneke in 2021 overleden, maar haar gevoelens had ze bij haar kinderen overgebracht en die werden weer gedeeld met het Zeilbergs Historisch Erfgoed. Deze werkgroep legde contact met Heemkundekring H.N. Ouwerling met de vraag om een informatiebord te plaatsen bij het monument.

Duidelijke taal
De heemkundekring waar Van Ooij zich ook jaren voor inzette, kon zich helemaal vinden in het verzoek van de kinderen en het Zeilbergs Historisch Erfgoed en heeft daarom een informatiebord gecreëerd. “Voortaan zal de ongerustheid die bij Anneke en haar kinderen bestond niet meer nodig zijn, want de tekst én de foto op het bord spreken duidelijke taal”, zeggen de leden van H.N. Ouwerling.

Culturele erfenis
Dat heeft Jan ook dubbel en dwars verdiend, vinden de leden van de heemkundekring: “Want de culturele erfenis, die Jan van Ooij voor Deurne en met name voor zijn Zeilberg achtergelaten had, liegt er niet om. De trots die Anneke voelde was dan ook niet meer dan begrijpelijk en terecht.”

Moek
Van Ooij was naast maker van het Zeilbergs volkslied ook algemeen bekend als muzikant in zijn geboortestreek. Hij speelde onder meer in de regionaal bekende muziekgroep Moek. Ook veel oud-leerlingen van het Peellandcollege zullen hem nog kennen als technisch onderwijsassistent of amanuensis zoals dat toen nog werd genoemd.

Schón Volluk
Hij was daarnaast actief binnen de fanfare, het Missie-thuisfront, toneelvereniging Ons Vermaak/De Klotlanders, carnavalsvereniging De Pottenbakkers, Hermenieke Hendig Zat en de redactie van het dorpsblad. In 1964 schreef hij het openluchtspel Schón Volluk ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Parochie Zeilberg, dat zowel in 1964 als in 1989 werd opgevoerd. Van Ooij was verder vanaf de oprichting in 1978 actief binnen Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne en bekleedde een bestuursfunctie.

Het informatiebord zal zaterdag 11 februari om 11.00 uur aan de Clarinet worden onthuld onder aanwezigheid van de familie Van Ooij, Z.H.E., Dorpsraad Zeilberg die in 2014 het monument realiseerde, De Pottenbakkers en tal van andere verenigingen.

Foto: Heemkundekring H.N. Ouwerling

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen