De gemeente Deurne is vanaf vrijdag 12 mei officieel een Fairtrade-gemeente. Om dit keurmerk te behalen, heeft de gemeente voldaan aan een zestal criteria waaronder voldoende ondersteuning vanuit de lokale gemeenschap. Daarnaast is de koffie, thee en cacao op het gemeentehuis voortaan Fairtrade. Met het keurmerk voor de gemeente, telt Deurne nu tien individuele Fairtrade-titelhouders. In ons land zijn er al ruim 80 gemeenten die meedoen aan het initiatief.
Om Fairtrade-gemeente te worden, zijn in Deurne winkels, bedrijven, horeca en maatschappelijke organisaties benaderd met de vraag of zij Fairtrade-producten willen verkopen of gebruiken of dit al doen. Daily Deurne op het NS-station en natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd behaalden hun Fairtrade-titel al in 2021. Vorig jaar ontvingen zeven kerken in de gemeente ook het keurmerk. Dankzij de samenwerkende diaconieën kregen de zes Katholieke kerken en de Protestante kerk het oranje titelbordje Fairtrade-kerk uitgereikt.
Titelbordje
Er zijn op dit moment nog meer ondernemers en organisaties actief bezig om zo’n individuele Fairtrade-titel te behalen. De gemeente wil als voorbeeld voor andere Fairtrade-aspiranten ook voldoen aan de eisen voor het duurzaamheidskeurmerk. Een landelijke jury heeft beslist dat Deurne voldoet aan de eisen en de toewijzing van de titel kan plaatsvinden. Deze wordt op 12 mei om 13.30 uur aan de gemeente uitgereikt door Peter d’Angremond van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland. Het Huis voor de Samenleving in Deurne krijgt dan ook het titelbordje en aansluitend gaat de Fairtrade-week van start.
Duurzame projecten
Tom Oomen van gemeente Deurne zegt dat het belangrijk is om samen te werken aan een gezonde en duurzame omgeving. “Als wethouder voor duurzaamheid heb ik daarin een belangrijke taak, maar ik kan dat natuurlijk niet alleen. In het gemeentehuis zijn veel mensen die hun steentje hieraan bijdragen in duurzame projecten binnen Deurne. Maar ik ben nog trotser op onze inwoners die duurzame initiatieven starten waarvan Platform Global Goals Deurne er één is. Alleen samen kunnen we bouwen aan de toekomst”, vertelt wethouder Oomen.
Voldoende betaling
Het Fairtrade-keurmerk is onafhankelijk en staat wereldwijd voor voldoende betaling voor de arbeid van de boeren en de makers van producten, die van overzee komen. Hierbij kun je denken aan voedsel zoals rijst, bananen, koffie en thee, suiker, wijn en chocola, maar ook non-foodproducten zoals kleding, servies, sierraden en andere hand- en kunstnijverheid.
Thee
Als je een product koopt met het Fairtrade-keurmerk, werk je ook mee aan het behalen van minimaal 10 van de 17 Global Goals. Dit zijn de VN-doelen voor een betere toekomst voor iedereen. Als je minimaal twee producten met het Fairtrade-keurmerk gebruikt of verkoopt bij je organisatie, club of als ondernemer, kun je meedoen als Fairtrade Ondersteuner. De organisatie legt uit dat mensen al vaak Fairtrade-producten gebruiken zoals Fairtrade-thee, zonder zich hiervan bewust te zijn.
Supermarkten
Ook alle supermarkten in de gemeente Deurne doen mee met het project en verkopen meerdere producten met het Fairtrade-keurmerk. In onze gemeente werkt Fairtrade hand in hand met Global Goals Deurne. Daarmee valt Deurne op, ook buiten de gemeentegrenzen, want die samenwerking is er volgens Fairtrade en Global Goals niet overal.
Inwoners, ondernemers en organisaties die mee willen doen met de actie, kunnen dit doorgeven aan het Kernteam Fairtrade via info@globalgoalsindeurne.nl. Meer informatie vind je op de website van Global Goals Deurne.
Foto: gemeente Deurne