5.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- LiesselVier bosbranden in regio op één middag; gemeente waarschuwt voor natuurbrandgevaar door...

Vier bosbranden in regio op één middag; gemeente waarschuwt voor natuurbrandgevaar door droge weer

De brandweer in de regio had het er zondagmiddag maar druk mee; de ene na de andere bosbrand brak uit waardoor verschillende eenheden in actie moesten komen om het vuur te blussen op vier plaatsen in de regio.

Dat begon iets voor 15.00 uur met een bosbrand aan de Hazeldonkseweg in Liessel. Ruim een half uur later was het raak aan de Leenderweg in Waalre en vijf minuten daarna weer aan de Geuzendijk in Budel. Rond 17.30 uur werd er een grote natuurbrand gemeld aan de Memorteldijk in Weert.

Droogte en wind
De combinatie van de gortdroge natuur en de stevige wind die zondagmiddag waaide, kan volgens de brandweer heel snel voor gevaarlijke situaties zorgen: “Een klein brandje in een bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden”, legt de brandweer uit. Ook wordt aangegeven dat in tijden van droogte bezoekers natuurlijk welkom zijn om een bezoek te brengen aan de natuur maar dat er extra opgelet moet worden met bepaalde dingen.”

Waarschuwingsborden
In de gemeente Deurne zijn sinds twee weken borden geplaatst bij natuurgebieden, die bezoekers waarschuwen dat het risico op natuurbranden hoog is. Er wordt gevraagd om alert te zijn en verdachte zaken te melden. In april van 2020 woedde in de Deurnese Peel de grootste natuurbrand ooit. Het vuur verwoeste toen ruim 700 hectare natuur en uit voorzorg werden in Griendstveen, Helenaveen en Liessel meer dan 60 woningen ontruimd.

Stukje glas
De brandweer adviseert om liever niet te roken in een natuurgebied: “Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.” Daarnaast is het belangrijk dat je afval niet in de natuur achterlaat maar in een afvalbak deponeert. “Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken”, geeft de brandweer aan. Verder mag je in natuurgebieden geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool en briketten.

Katalysator
Een minder voor de hand liggende tip van de brandweer gaat over de plek waar je je auto parkeert. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Daarnaast moet je bij het parkeren van je auto opletten dat je dit niet doet op bospaden omdat brandweervoertuigen altijd vrij baan moeten hebben in het geval van een natuurbrand.

Verdachte situaties
De brandweer roept mensen op om vanwege de grote droogte in de natuur extra alert te zijn op verdachte situaties en die te melden bij de terreineigenaar of een hulpdienst. “Help mee door foto’s of filmpjes te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als je een situatie niet vertrouwt”, meldt de brandweer.

Niet wachten
In het geval van een natuurbrand wordt geadviseerd om niet te wachten op hulp. “Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt en help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen”, legt de brandweer uit.

Smartphone
Bij een verdachte situatie kun je 112 bellen. Geef hierbij de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Als jezelf de exacte locatie niet weet, kun je de meldkamer toestemming geven om de precieze locatie van jouw smartphone te traceren.

GPS
Als je lange wandelingen maakt door onbekend gebied, adviseert de brandweer om een topografische kaart, GPS of wandel-app mee te nemen. Ook attendeert de brandweer erop dat je er rekening mee moet houden dat je niet overal in de natuur goed bereik hebt met je mobiele telefoon.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen