11 C
Deurne
maandag 11 december 2023
Home- DeurneDefensie versterkt Nederlandse luchtverdediging met nieuwe eenheid op vliegbasis Vredepeel

Defensie versterkt Nederlandse luchtverdediging met nieuwe eenheid op vliegbasis Vredepeel

Na een jaar van voorbereidingen is afgelopen donderdag op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel een nieuwe luchtverdedigingseenheid gestart. De oprichting van het 11 luchtverdedigingsbatterij is volgens Defensie nodig omdat lucht- en raketdreiging één van de snel veranderende dreigingen is waar Nederland mee wordt geconfronteerd.

De komst van de nieuwe eenheid is het begin van een reeks veranderingen om de Nederlandse luchtverdediging te versterken. De nieuwe eenheid beschikt over wapensystemen voor de korte en zeer korte afstand tegen helikopters, vliegtuigen en drones en bestaat uit een Stinger-peloton en een Counter Drone-peloton.

Drones
Defensie investeert komende tijd extra in de capaciteiten en kwaliteiten van onze krijgsmacht waaronder de luchtverdediging. Alleen al 25 tot 100 miljoen wordt vrijgemaakt voor counter-drone middelen. Een deel daarvan gaat naar het counter-drone peloton van 11 luchtverdedigingsbatterij in Vredepeel. “Hiermee kan de eenheid in vredestijd en tijdens crisissituaties counter-drone-capaciteit leveren, zowel nationaal tijdens grote evenementen, in ondersteuning van civiele overheden, als internationaal op missies, zoals recent in Roemenië”, meldt Defensie

Meer personeel
Het groeiende commando op de Luitenant-generaal Bestkazerne breidt nu en in de toekomst zowel met mensen als materieel uit. Daarvoor zijn infrastructurele aanpassingen op de kazerne nodig om meer personeel te kunnen herbergen. Defensie meldt dat ondanks de ontwikkelingen op de basis, omwonenden weinig zullen merken van deze werkzaamheden.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen