3.4 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- NeerkantOmwonenden leliebollenvelden Neerkant willen dat gemeente Deurne ingrijpt tegen gifgebruik

Omwonenden leliebollenvelden Neerkant willen dat gemeente Deurne ingrijpt tegen gifgebruik

Bewoners van de Vuurlinie en Molentjesdreef in Neerkant willen dat de gemeente Deurne ingrijpt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verbiedt op leliebollenvelden vlakbij hun woningen. In oktober van vorig jaar stuurden de omwonenden ook al een noodkreet naar de gemeente. Naar aanleiding van een recente rechtsuitspraak in een soortgelijke zaak hebben ze dit opnieuw gedaan en hopen ze nu op meer actie van gemeente Deurne.

Vorig week berichtte DMG over een voorzieningenrechter in Assen, die een door omwonenden gevraagd verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij lelieteelt heeft toegewezen en dat dit mogelijk hoop biedt voor de Neerkantse gezinnen die vrezen voor de gevolgen van gifgebruik op hun gezondheid.

Gezondheidsrisico’s
De bezorgde bewoners grijpen de uitspraak van de Drentse rechter aan om hernieuwde aandacht van de gemeente Deurne te vragen voor het probleem in Neerkant. Op hun eerste brief aan de gemeente antwoorde deze dat er nog geen standpunt ingenomen kon worden omdat eerst een onderzoek van de GGD afgewacht moest worden. Dit vanwege onvoldoende kennis over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van leliebollenvelden. Of het onderzoek van de GGD inmiddels is gestart en wat de resultaten zijn, is voor de bewoners van de Vuurlinie en Molentjesdreef onduidelijk.

De gezinnen in Neerkant zeggen dat ze zeer teleurgesteld waren over de reactie van de gemeente: “Enerzijds kunnen we er begrip voor opbrengen, anderzijds zijn wij hiermee totaal niet geholpen. Nog steeds staan wij bloot aan de bestrijdingsmiddelen, met alle beperkingen van dien, zoals een dag lang ramen en deuren sluiten en binnen blijven. Dit alles zonder te weten waaraan precies we blootgesteld worden en wat de gevolgen op korte en lange termijn zijn voor onze gezondheid.”

Ernstige neurologische aandoeningen
Dat die zorgen terecht zijn, blijkt volgens de omwonenden wel uit de uitspraak van de rechter in Assen: “De voorzieningenrechter noemt dat er substantieel onderzoek voorhanden is waaruit blijkt dat er een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en ALS. Dit betreft onderzoeken van universiteiten binnen en buiten Europa. Dergelijk onderzoek is al voorhanden. Gezien deze uitspraak vragen wij ons af in hoeverre nu wachten op nader onderzoek van de GGD nog zinvol is?”

Bij de uitspraak van de rechter in Drenthe wordt in de argumentatie ook het recente SPRINT-onderzoek genoemd. “Dit onderzoek toont onder andere aan dat tot op grote afstand de middelen te vinden zijn in bodem, woonhuizen en lichamen van omwonenden”, aldus de Neerkantse gezinnen. De rechter in Assen heeft de eis toegewezen aan de omwonenden, wat betekent dat er daar niet meer gespoten mag worden met gewasbeschermingsmiddelen.

Verademing
De bewoners van de Vuurlinie en Molentjesdreef hopen dat de gemeente Deurne de mening van de voorzieningenrechter deelt en de gezondheid van inwoners voor laat gaan op de leliebollenteelt. “De rechter neemt de problemen van de omwonenden serieus en heeft een en ander grondig onderzocht. Dat is haast een verademing om te lezen, waar wij als omwonenden ons tot nog toe machteloos voelden tegen twee jaar blootstelling aan veel bestrijdingsmiddelen.”

De situatie in Neerkant is volgens de bewoners nog ernstiger dan de zaak in Drenthe. Daar is een gedeelte van de betreffende percelen volgens hen tenminste nog voorzien van een zogenoemde spuitvrije zone, bestaande uit meerdere stroken grond, waarop maïs, gras en biologische lelies worden verbouwd en er een bloemenweide is. “Het perceel aan de Vuurlinie heeft niet eens een dergelijke zone als buffer. Er is slechts een open zone van vijf tot tien meter tot aan de tuinen aan de Vuurlinie waar niet gespoten wordt. De bestrijdingsmiddelen geraken volledig ‘ongebufferd’ in onze tuinen en huizen.”

Burgers beschermen
De omwonenden willen dat de gemeente nu net als de voorzieningenrechter in Assen, het voorzorgsbeginsel toepast: “Volgens onze informatie betekent dit dat u als overheid niet hoeft te wachten met het nemen van milieubeschermende maatregelen totdat een onomstotelijk bewijs van schadelijke effecten is geleverd. Het voorzorgsbeginsel legitimeert handelen om bepaalde mogelijk schadelijke activiteiten te reguleren.”

Het is volgens de bezorgde inwoners van Neerkant de taak van de gemeente om haar burgers te beschermen. “Na deze gerechtelijke uitspraak verzoeken wij u om als gemeente het standpunt van de voorzieningen rechter over te nemen, met een onmiddellijk verbod op het spuiten met bestrijdingsmiddelen op leliebollenvelden, ook hier op de Vuurlinie. Ook wij willen als omwonenden niet langer blootgesteld worden aan de cocktails van bestrijdingsmiddelen, ook wij dienen hiertegen beschermd te worden.”

Foto: Wildemijn Bouman (ter illustratie: vergelijkbare situatie elders)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen