16.5 C
Deurne
maandag 25 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDe Lindehoeve en De Keertwending bieden helpende hand aan mensen met afstand...

De Lindehoeve en De Keertwending bieden helpende hand aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Jongeren met een verstandelijke beperking die de arbeidsmarkt op willen, ondervinden dat de overgang van onderwijs naar werk lastig is. Sommigen hebben eerst baat bij dagbesteding om vervolgens door te groeien naar een betaalde baan. Anderen gedijen beter bij een combinatie van die twee. Lindehoeve Zorgeloze Dagbesteding en Stichting De Keertwending uit Deurne helpen hen, maar ook anderen die zijn uitgevallen op de arbeidsmarkt.

Luc van Kampen is een joviale, Deurnese jongen die met hulp van De Lindehoeve zich ontwikkelt tot allround medewerker. Vijf dagen per week is hij te vinden bij de dagbesteding op Green Valley Estate, een van hun vier locaties. “Toen ik van het Sprongcollege kwam, werkte ik bij Senzer, maar dat ging niet zo lekker. Daar paste ik niet. Hier voel ik me thuis. Ik ben nu een stuk vrolijker dan eerst.”

Dat is goed merkbaar zodra zijn begeleider Dennis van Gend erbij komt. De twee grappen wat af tijdens het maken van de foto in de werkplaats. Ook Merijn Swinkels, eigenaar van De Lindehoeve, moet eraan geloven. “Deze lamp is echt op z’n Merijns gemaakt”, zegt Luc lachend. “Dat zie je zo, want hij is scheef.”

De Lindesjop
De kleinmeubelen die hij en anderen maken, zoals een wijnrek of bankje, staan te wachten op een nieuwe eigenaar in de Lindesjop, in het centrum van Deurne. “Daar fiets ik wel eens heen om te kijken of er al iets verkocht is.” Daarnaast houdt Luc zich bezig met groenonderhoud op verschillende plaatsen.

Het traject dat de jonge Deurnenaar doorloopt, laat zien hoe Merijn en zijn vrouw Annette werken. “We beginnen altijd met ervoor zorgen dat deelnemers zich op hun gemak voelen. Dan ondernemen we activiteiten die gericht zijn op beleving, zoals wandelen. Daarna gaan we een stap verder, bijvoorbeeld met taken als hout kloven. Zodra hun zelfvertrouwen groeit, gaan we arbeidsmatig aan de slag. Dan bereiden we mensen voor op echt werk.”

Van dagbesteding naar werk
Wie daadwerkelijk toegroeit naar een betaalde baan, verlaat De Lindehoeve. Dat is het moment dat De Keertwending om de hoek komt kijken. De stichting, begonnen in 2022, werkt nauw samen met regionale gemeenten, scholen, bedrijven, zorg- en welzijnsaanbieders, werkbedrijven, UWV en andere sociale partners.

Projectleider Ivonne Couwenberg licht hun missie toe: “Soms blijven mensen ‘thuis op de bank zitten’ of blijven ze in de dagbesteding omdat ze simpelweg niet weten wat hun talenten zijn en of ze werk aankunnen. Zodra iemand gaat werken, vervalt bijvoorbeeld diens dagbestedingsindicatie. Wij zorgen ervoor dat deze blijft bestaan.”

Vangnet
Dat is belangrijk, want soms is het meedraaien in de werkende wereld zo ingrijpend dat het nodig kan zijn een stapje terug te nemen. “Als het even niet zo lekker gaat, zorgen wij ervoor dat mensen terug kunnen switchen. Dus zonder ‘gedoe’ van bijvoorbeeld beschut werk naar dagbesteding. Om even tot rust te komen en daarna wellicht weer aan het werk te gaan.”

Het feit dat De Keertwending en De Lindehoeve beiden op Green Valley Estate zitten met verschillende bedrijven om zich heen, brengt een extra voordeel met zich mee. Cliënten voor wie vijf werkdagen te veel is, kunnen bijvoorbeeld drie dagen in de ruitershop werken en twee dagen dagbesteding doen in het groenonderhoud. Ze hoeven dan dus niet van locatie te wisselen en hun vaste begeleider blijft in beeld.

Ook voor Philine Peeters heeft De Keertwending passend werk gevonden. De goedlachse Bakelse werkt twee dagen per week in de schoonmaak en twee dagen in de wasserette bij Baroef.

Goeie klik
“Ik heb eerst nog de horeca geprobeerd, maar wat ik nu doe, past beter bij me. Ik krijg fijne begeleiding van Sem Hölzken. Als er iets is, praat ik met haar. Wij hebben een goeie klik samen.”

De stichting zorgt er ook voor dat Philine zich kan blijven ontwikkelen. „We hebben gepolst of ze het leuk vindt om in een brommobiel te rijden. Nou, dat vond ze!” Ivonne toont een foto van een breed glimlachende Philine achter het stuur van het 45 kilometer wagentje dat gebruikt wordt om was op te halen en weg te brengen.

“Ik begin binnenkort met het halen van mijn brommerrijbewijs. Dan kan ik straks de was die ik gedaan heb zelf terugbrengen.” De Keertwending regelt de opleiding en waar nodig ondersteuning. Haar ouders helpen met leren.

Langzaam loslaten
Zo zijn er nog tal van voorbeelden van mensen die door de twee Deurnese organisaties op weg zijn geholpen. Alles is maatwerk en vergt veel tijd en geduld, maar de voldoening is groot als het lukt, vertelt Annette Swinkels van De Lindehoeve. “We nemen onze deelnemers bij de hand, soms letterlijk. We laten ze kleine, maar stevige stappen maken binnen de dagbesteding. Als we ze zien groeien, laten we langzaam los. Dat is zo’n mooi proces.”

Foto’s: Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen