5.4 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- NeerkantGemeente kan omwonenden leliebollenvelden in Neerkant niet beschermen tegen gifgebruik

Gemeente kan omwonenden leliebollenvelden in Neerkant niet beschermen tegen gifgebruik

Bewoners van de Vuurlinie en Molentjesdreef in Neerkant hebben al meerdere keren hun zorgen tegenover gemeente Deurne geuit over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op leliebollenvelden vlakbij hun woningen en willen dat de gemeente ingrijpt. Het college zegt dat ze het verminderen van hinder en gezondheidsrisico’s belangrijk vindt, maar geen publiekrechtelijke middelen heeft om het gebruik van de bestrijdingsmiddelen bij lelieteelt te stoppen.

In oktober vorig jaar stuurden de omwonenden hun eerste brief over de hinder die zij ondervinden van het gifgebruik. Elke week moeten ze na de spuitbeurt met gif de spullen in de omgeving van hun huis schoonmaken: “Kinderspeelgoed, trampoline, schommels, tuinmeubilair. Idem dito voor de binnen omgeving. Het is niet te doen”, vertelden de gezinnen in Neerkant eerder.

Rechter
Naar aanleiding van een rechtsuitspraak in een soortgelijke zaak waarover DMG berichtte, stuurden de bewoners opnieuw een brief naar de gemeente. In Assen had een voorzieningenrechter een door omwonenden gevraagd verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij lelieteelt toegewezen.

Voor de Neerkantse gezinnen was deze uitspraak reden voor hoop dat de gemeente Deurne hierdoor ook verandering in hun situatie zou kunnen brengen: “De rechter neemt de problemen van de omwonenden serieus en heeft een en ander grondig onderzocht. Dat is haast een verademing om te lezen, waar wij als omwonenden ons tot nog toe machteloos voelden tegen twee jaar blootstelling aan veel bestrijdingsmiddelen.”

Vernietigd
Het sprankje hoop dat de omwonenden van de lelievelden in Neerkant hadden gekregen door de uitspraak van Assense rechter spatte uiteen toen het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 10 juli de uitspraak van de voorzieningenrechter vernietigde en een groot gedeelte van de bestrijdingsmiddelen toch toeliet.

Ook het onderzoek van het GGD waar de groep bezorgde bewoners hun hoop op hadden gevestigd, biedt hen geen soelaas. De conclusie van het GGD is dat erop basis van wetenschappelijke onderzoeken geen eenduidige uitspraak kan worden gedaan over het effect van een langdurige, lage blootstelling aan bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden. “Op basis van dit advies zien wij geen kans voor een onderbouwing op basis waarvan we in aansluiting op de uitspraak van de voorzieningenrechter het gebruik van bestrijdingsmiddelen kunnen verbieden”, zegt de gemeente. De GGD heeft aangeboden in gesprek te willen gaan met de omwonenden om het advies nader toe te lichten.

Communicatie
Hoewel het college en de gemeenteraad geen publiekrechtelijke middelen hebben om het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de lelieteelt in Neerkant te stoppen, gaat de gemeente wel haar communicatiemiddelen inzetten om bij alle betrokken partijen de bewustwording te vergroten over de hinder die wordt veroorzaakt door het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Daarbij wil de gemeente ook kijken naar het geval in de gemeente Westerveld, waar de voorzieningenechter in Assen uitspraak over had gedaan. “Op de website van de gemeente Westerveld worden onderwerpen beschreven waarbij invulling wordt gegeven aan de communicatie tussen omwonenden, ondernemers en gemeente. Daarnaast wordt verwezen naar lopende onderzoeken naar de effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de omgeving. Mogelijk geven deze onderzoeken aanleiding om in de toekomst de teelt van lelies te reguleren”, aldus de gemeente.

Ook gaat Deurne de communicatie tussen de bezorgde bewoners, de GGD, de akkerbouwer en de gemeente zelf bevorderen om te onderzoeken hoe de hinder zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Lees ook:

Foto: Zembla

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen