18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneRaadsvragen over gevaren van gifgebruik bij lelieteelt in gemeente Deurne

Raadsvragen over gevaren van gifgebruik bij lelieteelt in gemeente Deurne

De situatie in Neerkant waarbij inwoners overlast ervaren door gifgebruik op leliebollenvelden, heeft er toe geleid dat politieke partij DOE! raadsvragen heeft gesteld over de gevaren voor de volksgezondheid. Zeker één tot twee keer per week kunnen omwonenden van de leliebollenvelden in de buurt van de Vuurlinie en de Molentjesdreef in Neerkant een dag lang niet buiten komen.

Emmy Thijssen-van Loon van DOE! wil weten of de gemeente het ermee eens is dat de huidige wijze van leliebollenteelt schade kan toebrengen aan de gezondheid van omwonenden, het gebruik van hun gronden en aangrenzende natuurgebieden. Ze stelt namens haar fractie ook de vraag: “Bent u het ermee eens dat leliebollenteelt daarom niet thuishoort in de gemeente?”

Burger beschermen
De raadsvragen zijn gesteld naar aanleiding van de brief die bezorgde inwoners van Neerkant aan de gemeente hebben gestuurd in de hoop dat de raad en B&W van Deurne gaan ingrijpen. “Omdat de gemeente als taak heeft de burgers te beschermen. En die bescherming missen wij nu geheel, omdat er elke week – om de 7 dagen – gespoten wordt, van het vroege voorjaar tot eind oktober”, geven de omwonenden aan.

‘Het is niet te doen’
In de periode van april tot eind oktober worden grote hoeveelheden gif gespoten op de leliebollen die in Neerkant vlakbij woonhuizen worden geteeld. Elke week moeten de bewoners na de spuitbeurt met gif de spullen in de omgeving van hun huis schoonmaken: “Kinderspeelgoed, trampoline, schommels, tuinmeubilair. Idem dito voor de binnen omgeving. Het is niet te doen”, zeggen de gezinnen in Neerkant.

Wildwestpraktijken
Eerder heeft de provincie in de gemeente Deurne een einde gemaakt aan een aantal leliebollenvelden waarbij illegaal op grond van de provincie werd geteeld. Gedeputeerde Stijn Smeulders: “Het klopt dat wij opdracht hebben gegeven de leliebollen te verwijderen, omdat deze eerder dit jaar zonder onze toestemming op een perceel van de provincie waren geplant. Dit soort wildwestpraktijken staan we niet toe op onze gronden.” Daarbij werd ook aangegeven dat het telen van lelies op grond van de provincie sowieso verboden is omdat het een intensieve teelt betreft waarbij wekelijks gif gespoten wordt tegen luizen en schimmels.

‘Quick wins’
Thijssen-van Loon van DOE! vraagt zich naar aanleiding van die uitspraak van de provincie af of de gemeente ook mogelijkheden of bevoegdheden heeft om deze activiteiten te stoppen en in de toekomst te verbieden. De fractie wil ook dat de gemeente gaat onderzoeken welke maatregelen er op korte termijn genomen kunnen worden om de overlast van leliebollenteelt die inwoners in het buitengebied ervaren tegen te gaan: “Zijn er ‘quick wins’ waarmee de woonsituatie ter plaatse verbeterd kan worden?”

Lees ook: Provincie maakt eind aan illegale lelieteelt in Deurne; ‘Dit soort wildwestpraktijken staan we niet toe’

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen