12.5 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneProvincie maakt eind aan illegale lelieteelt in Deurne; ‘Dit soort wildwestpraktijken staan...

Provincie maakt eind aan illegale lelieteelt in Deurne; ‘Dit soort wildwestpraktijken staan we niet toe’

De provincie Noord-Brabant heeft in Deurne een einde gemaakt aan een hele akker vol illegale leliebollen. De telers waren in de veronderstelling dat ze niets verkeerd deden maar de provincie gaf ze als eigenaar van de grond nooit toestemming voor de teelt van de bloemen.

Gedeputeerde Stijn Smeulders: “Het klopt dat wij opdracht hebben gegeven de leliebollen te verwijderen, omdat deze eerder dit jaar zonder onze toestemming op een perceel van de provincie waren geplant. Dit soort wildwestpraktijken staan we niet toe op onze gronden. We kunnen in geen geval accepteren dat grond van de provincie illegaal wordt gebruikt.”

Schade
In het kort geding dat was aangespannen door de partij die de grond onrechtmatig in gebruik had gegeven aan een lelieteler, werd de provincie door de rechter in het gelijk gesteld. Die gaat daarom de volledige schade verhalen op de partij die de grond illegaal gebruikte.

Lelieteler
Eerder dit jaar werd door de Omgevingsdienst vastgesteld dat de bollen zijn geplant voor de teelt van lelies op grond van de provincie Noord-Brabant. Nader onderzoek wees uit dat de grond zonder toestemming en medeweten van de provincie in gebruik werd genomen en vervolgens werd verhuurd aan een lelieteler. Daarnaast is het telen van lelies op grond van de provincie sowieso verboden omdat het een intensieve teelt betreft waarbij wekelijks gif gespoten wordt tegen luizen en schimmels.

Misbruik aanpakken
De provincie Noord-Brabant heeft het beleid om misbruik van overheidseigendommen stevig aan te pakken. “We vinden het belangrijk dat de grond wordt verpacht aan iemand met wie de provincie Noord-Brabant daarover afspraken heeft gemaakt. De grond wordt immers ingezet om provinciale doelen te realiseren. De partij aan wie we de grond wel hadden verpacht, werd dus benadeeld en heeft van ons een ander perceel toegewezen gekregen”, zegt gedeputeerde Smeulders.

Bollen gerooid
Na uitspraak van de kortgedingrechter heeft de oneigenlijke grondgebruiker de provincie toestemming gevraagd de leliebollen alsnog zelf te mogen weghalen. Daarop heeft de provincie positief gereageerd, met als voorwaarde dat er geen extra schade zou optreden en dat de grond geëgaliseerd en ingezaaid met groenbemester wordt opgeleverd. Inmiddels zijn de bollen gerooid op kosten van de oneigenlijke grondgebruiker en is de schade aan de grond deels hersteld.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen