0.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneZelf aan de slag met fermenteren; expert Christian Weij in Deurne voor...

Zelf aan de slag met fermenteren; expert Christian Weij in Deurne voor workshop

Bij het horen van de woorden bacteriën en schimmels denk je misschien niet meteen aan een lekker drankje of hapje. Toch worden hiermee door middel van fermentatie veel voedingsmiddelen gemaakt zoals yoghurt, bier en zuurkool. Angela van den Eijnden van SLOW Lifestyle in Deurne hield afgelopen zaterdag een bijeenkomst voor mensen die zelf ook willen gaan fermenteren. Expert Christian Weij leerde de aanwezigen hoe je dat doet.

De fermentatie-goeroe schreef de boeken Verrot Lekker en Verrot Gezond. Eerder had het fermenteren een wat stoffig imago, de laatste tijd wordt de techniek door steeds meer mensen herontdekt. Fermenteren was vroeger bittere noodzaak om de winter door te komen, maar toen de koelkast zijn intrede deed, werd de werkwijze steeds minder populair.

Groente en fruit
Na onder meer het verschijnen van de boeken van Christian Weij zijn mensen in Nederland weer aan het fermenteren geslagen; van moestuinder tot boer en van thuiskok tot sterren-chef. Het is een methode om bederf van groente en fruit gecontroleerd te laten leiden tot diverse nieuwe voedingsproducten.

Bij de inspiratiemiddag in Deurne kregen de deelnemers uitleg over hoe ze een ‘starter’ kunnen maken. “Daarmee kun je thuis talloze flessen gezonde frisdranken bereiden”, vertelt Angela van den Eijnden. Ze legt uit dat 30 tot 40 procent van alles wat we dagelijks eten is gefermenteerd: “Bijvoorbeeld brood, wijn, boter, kaas en zure room, maar ook koffie, thee, en chocola.”

Bij de workshop bij SLOW Lifestyle gingen de deelnemers na afloop naar huis met een aantal van dit soort producten, zoals een pot zuurkool of kimchi, ingemaakte groenten en een zelfgemaakte fruitazijn.

Zuurkool
Zelf fermenteren is volgens expert Christian Weij heel eenvoudig en leuk om te doen. Voor wie er thuis eens mee wil experimenteren, heeft hij een simpel beginnersrecept: “Neem bijvoorbeeld een kilo witte kool, doe er 15 gram zout bij en sluit het luchtdicht af. De melkzuurbacteriën zetten vervolgens de koolhydraten om in melkzuur. De kool wordt zuurder en zuurder en na een week – bij kamertemperatuur – heb je zuurkool. En wat voor witte kool geldt, geldt voor bijna alle producten die je kunt eten: ze zijn met fermentatie allemaal eenvoudig om te zetten in magisch lekkere smaken.”

Foto: SLOW lifestyle

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen