3.2 C
Deurne
zaterdag 23 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneInitiatiefnemers ondernemersfonds betreuren negatieve geluiden: ‘Hiermee maken we onze dorpen niet sterker’

Initiatiefnemers ondernemersfonds betreuren negatieve geluiden: ‘Hiermee maken we onze dorpen niet sterker’

De initiatiefnemers van het gezamenlijke ondernemersfonds dat ervoor moet zorgen dat Deurnese bedrijven en organisaties goed voorbereid zijn op de toekomst, melden het te betreuren dat sommige partijen negatief op de plannen reageren door misverstanden en desinformatie.

In een brief aan de gemeenteraad melden ze: “We staan open voor kritiek en gunnen iedereen het recht om zijn opinie over het fonds naar voren te brengen. Maar we moeten de discussie wel voeren op basis van de juiste informatie.”

Betere communicatie
Daarbij geven Ondernemend Deurne, Centrummanagement Deurne, ZLTO de Peel, Ondernemend Deurne en Parkmanagement Peelland ook aan dat ze goed hebben geluisterd naar de kritische punten. Hierbij bleek de communicatie een centraal discussiepunt en concluderen de samenwerkende partijen dat die in het vervolg beter moet worden uitgevoerd, met name richting de kerkdorpen. “Er waren diverse ondernemers die ondanks onze brede communicatie niet van het initiatief hadden gehoord. Of niet hadden begrepen dat het fonds ook voor hen toepassing was. We gaan als het fonds er komt nadrukkelijk de lokale ondernemers en hun verenigingen bij het fonds betrekken”, melden de initiatiefnemers.

Volgens hen helpt het voor die betere communicatie niet als mensen desinformatie krijgen toegespeeld op verschillende manieren. “Helaas hebben we gemerkt dat een enkele politieke fractie de publieke opinie probeert te beïnvloeden door suggestieve, onjuiste en onvolledige informatie naar buiten te brengen. Onder de dekmantel van transparantie zijn vele misverstanden de wereld in geholpen”, aldus de vijf samenwerkende organisaties.

Appels met peren vergelijken
Over de kritiek van enkele ondernemers dat het tarief aan de forse kant is en waarbij wordt verwezen naar de tarieven die Helmond en Laarbeek hanteren, zeggen de initiatiefnemers van het fonds: “We hebben bij de opmaak van ons voorstel goed nagedacht over een passend tarief. Zo moet dat tarief aan de ene kant een draaglijke last zijn, maar anderzijds ook tot een substantiële opbrengst leiden. De meeste fondsen in het land zitten op een bijdrage tussen de 50 en 80 euro per 100.000 WOZ-waarde.”

De tarieven van Helmond en Laarbeek afzetten tegen de plannen voor Deurne, is volgens de partijen binnen het ondernemersfonds appels met peren vergelijken: “Helmond was in 2013 een vroege starter. Het concept ondernemersfonds was nog minder bekend. Het moest zich voor velen nog bewijzen en er waren minder referenties en praktijkervaringen om op terug te vallen. Helmond heeft vanuit die motieven bewust laag ingezet, 30 euro per 100.000 WOZ-waarde. Laarbeek is een kleine kopie van het Helmondse model, inclusief de tariefkeuze. We hebben de voorkeur om het hier in één keer goed te regelen en alles te voorzien in één fonds waar iedereen naar rato meebetaald.”

Misverstand
De initiatiefnemers van het fonds lopen ook tegen het misverstand aan dat de dorpen alleen zouden meebetalen, maar dat ‘Deurne’ zou bepalen waar het geld aan wordt besteed. “We gaan werken met trekkingsrechten waarbij 85 procent van de opbrengsten direct terugvloeit naar de gebieden. Neerkant beschikt over het geld dat zij zelf opbrengen, net als Liessel, Vlierden en Helenaveen. De overige 15 procent is voor algemene kosten en gemeente-brede activiteiten”, leggen Ondernemend Deurne, Centrummanagement Deurne, ZLTO de Peel, Ondernemend Deurne en Parkmanagement Peelland uit.

Draagvlak voor het ondernemersfonds is er volgens de initiatief nemende partijen zeker, maar dit wordt in hun ogen ondermijnd door de opstelling van slechts enkele ondernemers en instanties: “En een politieke fractie die met suggestieve berichten de mogelijkheid om een normaal gesprek met elkaar te voeren heeft verstoord. Wij keren ons af van deze destructieve manier van politiek voeren. Hiermee maken we onze dorpen niet sterker.”

Lees ook:

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen