Summa & Bedrijf, Vakwijs en Hoppenbrouwers hebben de handen ineengeslagen om een verkort opleidingstraject tot assemblagemedewerker in de panelenbouw aan te kunnen bieden. De theorie- en praktijklessen worden onder meer gegeven bij Hoppenbrouwers in Deurne. Aan het einde van de opleiding gaan de deelnemers ook aan de slag binnen praktijkprojecten van de technisch-dienstverlener.
De personeelstekorten in deze sector zorgen ervoor dat Hoppenbrouwers continu moet nadenken over hoe zij mensen kunnen enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Het aantrekken en opleiden van zij-instromers is een strategie waarmee het bedrijf die uitdaging aangaat. Hiervoor werkt Hoppenbrouwers samen met Summa & Bedrijf, dat een onderdeel is van het Eindhovense Summa College en met de technische opleider Vakwijs.
Besturingskasten
Na het nieuwe opleidingstraject kunnen deelnemers aan de slag als assemblagemedewerker panelenbouw en werken ze mee aan de ontwikkeling van besturingskasten die worden gebruikt bij onder meer het produceren van schoon drinkwater en het aansturen van attracties in pretparken. Deze kasten vormen het hart van elk elektrotechnisch proces.
Robin Rao, HR Business Partner Industriële Automatisering bij Hoppenbrouwers, legt uit: “Binnen ons 21-weken durende panelenbouwtraject leren zij-instromers elektrotechnische schema’s lezen en besturingspanelen assembleren en bedraden. Doordat we zo gericht opleiden, verkorten we het opleidingstraject en verlagen we de drempel voor zij-instromers om de overstap te maken naar een carrière in de techniek. Daarnaast tackelen we personeelstekorten en vergroten we de efficiëntie van onze vakmensen, zonder concessies te doen aan ons vakmanschap.”
Deurne
Het verkorte opleidingstraject begint met een twee weken durende training bij Vakwijs in het Stein. In de derde week volgt de kennismaking met Hoppenbrouwers Sittard en beginnen de theorie- en praktijklessen bij Summa & Bedrijf in Eindhoven, én Hoppenbrouwers Deurne. Vanaf week vier gaan deelnemers aan de slag binnen de praktijkprojecten van Hoppenbrouwers, om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk.
Na het succesvol doorlopen van het 21-weken durende opleidingstraject ontvangen de deelnemers een erkende mbo-verklaring, waarmee ze direct als panelenbouwer bij Hoppenbrouwers aan de slag kunnen. De verklaring geeft ook vrijstellingen voor verdere technische vervolgopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Energietransitie
Guido van Eijk, practor Duurzaamheid bij het Summa College benadrukt hoe belangrijk dit soort verkorte opleidingstrajecten zijn voor een carrière in de techniek: “Door de energietransitie is er een snel toenemende vraag naar installatiemonteurs. De vraag naar technische kennis groeit enorm, terwijl het aanbod afneemt. Om die uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden, is het van belang dat we versneld voldoende vakmensen opleiden.”
Hoppenbrouwers Techniek startte ruim 100 jaar geleden als éénmanszaak in Udenhout. Nu ontwerpt, installeert en onderhoudt het bedrijf elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor bedrijfsleven, industrie, zorginstellingen, scholen en particulieren vanuit meer dan twintig vestigingen in Nederland, waaronder in Deurne.
Foto: Hoppenbrouwers