17.6 C
Deurne
zondag 24 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneExpositie De Stamboom vertelt familieverhalen van vijf generaties terug

Expositie De Stamboom vertelt familieverhalen van vijf generaties terug

Een tentoonstelling over genealogie, ofwel stamboomonderzoek, hoe pak je dat aan? De Deurnese Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft kwartierstaten als basis genomen. Deze schema’s, met hierop vijf generaties voorouders van iemand, ogen op het eerste gezicht wat droog, maar door er familieverhalen aan toe te voegen, gaat de expositie leven.

Overigens moet er meteen bij vermeld worden dat niet alle kwartierstaten zo schematisch zijn. Er zitten ook exemplaren tussen die rijkelijk geïllustreerd zijn met bijvoorbeeld takken en bladeren waardoor ze op een echte boom lijken. Ook die van de inmiddels overleden Antoon Vissers is zo’n gedecoreerde kwartierstaat.

Van papier naar digitaal
“Dit is een eerbetoon aan Antoon. Hij was een van de oprichters van de werkgroep genealogie van de heemkundekring”, vertelt medeoprichter Pieter Koolen. Koolen begon zo’n 27 jaar geleden met stamboomonderzoek. “Dat was toen veel bewerkelijker dan nu. Je moest gaan spitten in archieven. Tegenwoordig kun je alles vinden op de website Wie Was Wie.”

De lol van het achterhalen van iemands familiegeschiedenis zit ‘m voor de Deurnenaar in de achterliggende verhalen. “Kale persoonsgegevens zeggen niet zoveel, maar als je weet wat iemands beroep of maatschappelijke functie was of waar hij woonde, dan komt zo’n persoon tot leven.”

Van notaris naar voetbalster
De tentoonstelling is grotendeels op deze manier ingericht. Bij de stamboom van Gerard Nouts bijvoorbeeld, stamvader van een van de oudste, Deurnese families, staat een soort logo afgebeeld. Het was de signatuur van notaris Nouts waarmee hij rond 1530 officiële documenten ondertekende. Leuke link met het heden: de familienaam verbasterde in Nouwen en de bekende voetbalster Aniek Nouwen stamt hiervan af.

Enkele vitrines verderop staat een zeer uitgebreide kwartierstaat uitgestald. Het is die van Theodorus Wilhelmus Passtoors. Hij was huisarts in Deurne van 1849 tot 1881 en kreeg maar liefst zestien kinderen. Vijftien hiervan bereikten de volwassen leeftijd wat toentertijd vrij uitzonderlijk was. Een van hen bleef in Deurne wonen.

Betovergrootvader
Die dochter leidt via allerlei lijntjes, die in de uitstalling te zien zijn, uiteindelijk naar een foto van een jong meisje. Dat is de huidige zeventiger Josée van der Loo-Peerbooms, coördinator van de tentoonstelling. “Dokter Passtoors was mijn betovergrootvader”, vertelt ze glimlachend.

Zo hangen er meer stambomen van families van heemkundekringleden. Koolen zoekt het graag voor hen uit. Maar er zijn ook mensen die zelf de archieven zijn ingedoken, zoals de familie Welten. Twee dikke zwarte boeken met hierin beschreven maar liefst 16 generaties Welten liggen tentoongesteld. Alles in een keurig, zwierig handschrift genoteerd.

Monnikenwerk
Ook bijzonder om te zien is de geborduurde levensloop, geen stamboom dus, van Johannes Cornelis Antonius van Esch, die loopt van 1925 tot 1991, gemaakt door zijn eerste vrouw. Van Esch was de oprichter van het Deurnese bedrijf Vescom dat tegenwoordig geleid wordt door zijn zoon Philippe.

De verhalen over de voorgeschiedenis van verschillende Deurnese families worden tot en met 9 juni getoond in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73. Het huis is open op iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen