5.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneNieuwe bieb en lezing van Kluun op Peellandcollege om liefde voor het...

Nieuwe bieb en lezing van Kluun op Peellandcollege om liefde voor het lezen aan te wakkeren

Het is een bekend probleem. De leesvaardigheid en -bereidheid van jongeren is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Bij het Deurnese Peellandcollege besloten ze de koe bij de horens te vatten. Om lezen te stimuleren en leuk te maken, openden ze maandagmiddag een nieuwe bieb op school, voorafgegaan door een lezing van de bekende schrijver Kluun.

Hij bestond officieel nog wel, maar de oude bieb zat weggestopt in een donker hok en was zelden open. Er stonden een paar boekenrekken in. Hoe groot is het contrast met de huidige, net geopende boekenuitleen.

Huiskamer
Twee voormalige vergaderruimtes zijn bij elkaar getrokken en verworden tot een soort grote ‘leeskamer’. Want niet alleen staan er honderden boeken, gesorteerd op taal, maar ook een bank, leestafel en (nep)planten. Die zorgen voor een gemoedelijke sfeer.

Dat was ook precies de bedoeling, vertelt docent Hans Verbakel, samen met Tessa van Stipdonk de kartrekker van het project. “Om lezen weer aantrekkelijker te maken, wilden we een huiselijke plek creëren. Leerlingen kunnen hier op hun gemak een boek uitzoeken om te lenen. Maar ze kunnen hier ook lezen tijdens bijvoorbeeld een tussenuur.”

‘Het nieuwe lezen’
Het vergroten van het leesplezier is een manier om tieners weer aan het lezen te krijgen. Dat is de visie van ‘Het nieuwe lezen’ die steeds meer leraren omarmen, zo ook op het Peellandcollege. Verschillende Nederlandse auteurs, zoals Kluun, onderschrijven dit. Geen wonder dus dat hij is uitgenodigd voor de opening van de bieb.

Als hij de cijfers over leesvaardigheid in zijn presentatie laat zien, windt hij zich erover op. “Een derde van onze 15-jarigen kan niet voldoende lezen om mee te doen aan de maatschappij. Één derde! Dat komt omdat we het plezier in lezen er vakkundig hebben uitgeramd door de focus op technisch lezen.”

Geen verplichtingen
Hij pleit voor een vrije keuze in boeken die leerlingen voor school lezen in plaats van de verplichte literatuur. “Zorg dat je ze überhaupt aan het lezen krijgt! Dan ben je al een stuk verder.”

Volgens de auteur zijn er bijvoorbeeld veel goeie Young Adult boeken, van zowel Engelse als Nederlandse schrijvers. Waargebeurde verhalen, zoals de biografie van een voetballer, schijnen bij jongens beter aan te slaan. “Laat ze hier eens mee beginnen. Dan kun je ze later nog als tip de nieuwe Tommy Wieringa aanreiken.”

Van klassiekers tot BookTok
Samen met een Venlose boekhandel hebben de taaldocenten een gevarieerd aanbod samengesteld voor de bieb. Klassiekers zoals die van Shakespeare staan in de schappen, maar ook nieuwe titels die een hit zijn op BookTok. Elk schooljaar worden nieuwe boeken toegevoegd.

Drie meiden die bij de opening aanwezig zijn, hebben zich ondertussen genesteld op een halfrond bankje, met een boek tussen hen in. Het is Franstalig en gaat over seksuele voorlichting. Het blijven tenslotte pubers, maar wel lézende pubers.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen