Al jaren zit de wijk Zeilberg te wachten op een goede beweegvoorziening en met het nieuws in juli 2022 dat er 1,5 miljoen was gereserveerd voor een dergelijke voorziening in Zeilberg en Neerkant, was er goede hoop. Tot nu toe dan, want donderdagochtend maakte de gemeente bekend dat het bedrag volledig opgaat aan een nieuwe beweegvoorziening in Neerkant.
Sterker nog; bovenop de 1,5 miljoen is er daar nog eens 300.000 euro extra nodig. “En weg is het budget voor de Zeilberg”, zegt Benny Munsters van de fractie OGD en zelf woonachtig in de wijk. “Als je de voorzieningen op een bepaalde plek niet op orde houdt, doet dat afbreuk aan de sociale cohesie en het vertrouwen in de politiek. Ik gun het Neerkant van harte, maar het college had de opdracht om met dit bedrag tegelijkertijd voor een oplossing in Zeilberg te zorgen.”
Steeds minder hoop
Ook voorzitter Stefan Aarts van Dorpsraad Zeilberg is zwaar teleurgesteld: “Het is al bijna negen jaar geleden dat de oude gymzaal werd gesloten. Ondertussen zijn er allerlei plannen gemaakt en voorstellen gedaan, waar uiteindelijk niets van terecht is gekomen. We hebben nog steeds hoop, maar die wordt op deze manier wel alsmaar minder.”
Voor de voorziening in Neerkant heeft de gemeente in november van vorig jaar een onderzoek laten doen. “De haalbaarheidsstudie laat zien dat een beweegvoorziening haalbaar is binnen de ruimtelijke kaders en een opwaardering van de voorziening haalbaar is met inzet van de Moost”, zegt wethouder Tom Oomen. De kostenraming laat wel zien dat het budget van 1,5 miljoen euro niet voldoende is. Er blijkt nog 300.000 euro extra nodig voor de grondverwerving.
‘Wie het eerst komt’
Aarts van de dorpsraad is verbaasd dat het bedrag dat in 2022 nog werd gepresenteerd als zijnde bestemd voor beide locaties, nu ineens aan de neus van Zeilberg voorbijgaat. “Destijds was er dacht ik in eerste instantie nog zelfs sprake van dat het geld naast Neerkant en Zeilberg ook bedoeld was voor de Walsberg. We hebben toen meteen gevraagd hoe we de verdeling van dat geld moesten zien. Of het dan door drieën gedeeld werd of dat het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ zou worden. Dat laatste zou in elk geval niet zo zijn, maar daar lijkt het nu toch wel verdacht veel op”, zegt Stefan Aarts.
De dorpsraadvoorzitter memoreert ook nog een ander bedrag, waar de Zeilberg nooit meer iets van heeft teruggezien: “In de laatste jaren dat de gymzaal er nog stond, heeft de gemeente bespaard door het onderhoud van het gebouw achterwege te laten. Dat leverde een bedrag op van 360.000 euro op dat geoormerkt was om te investeren in een beweegvoorziening voor de wijk.” In 2017 stelde een werkgroep een plan dat 807.978 euro zou gaan kosten. Te veel vond de gemeente destijds, die wilde slechts de 360.000 euro beschikbaar stellen die waren uitgespaard. “Ondertussen is dat geld ook teruggevloeid naar de algemene reserves”, aldus Aarts.
Geen concreet plan
Hoewel er wel plannen waren om de grote zaal van Sociaal Cultureel Centrum Den Draai geschikt te maken voor beweegonderwijs, blijken die niet bekend bij de gemeente. “Er is op dit project geen concreet plan in voorbereiding en geen kostenraming bekend”, aldus het college. Dat vindt Stefan Aarts vreemd: “We hebben anderhalf jaar geleden nog met het bestuur van Den Draai, de dorpsraad, de gemeente en een bureau gesproken dat onderzoek heeft gedaan. Dus om nou te stellen dat de Zeilberg alsmaar met de handen over elkaar heeft gezeten, lijkt me verre van juist.”
Fractievoorzitter Benny Munsters van OGD vindt dit de omgekeerde wereld: “De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om met mogelijke scenario’s te komen. Om dan vervolgens met de vinger te wijzen naar de bewoners van Zeilberg omdat die niet met een plan zouden zijn gekomen voor zo’n complexe zaak, is natuurlijk absurd. Bovendien heeft bestuursvoorzitter Marcel Biemans van Den Draai mij verzekerd dat er wel degelijk offertes en schetsen op het gemeentehuis liggen.”
Naar de universiteit
Over hoe het dan verder moet met de beweegvoorziening in de Zeilberg, zegt de gemeente: “Het college zal hiervoor in 2024 een onderzoek laten uitvoeren.” De resultaten daarvan en de financiële gevolgen worden later door het college met de raad gedeeld.
Aarts van Dorpsraad Zeilberg vreest dat er dan het zoveelste behoefteonderzoek komt: “Omdat het nu allemaal al bijna negen jaar duurt, krijg je dan weer een andere ambtenaar die denkt dat het goed is om voor de vierde keer te onderzoeken of er eigenlijk wel behoefte is aan een beweegvoorziening. Nou niet meer bij de ouders die dat destijds hebben aangegeven natuurlijk. Hun kinderen gaan ondertussen al naar de universiteit!”
Ondertussen worden de leerlingen van de school in de Zeilberg al bijna negen jaar heen en weer vervoerd naar de sporthal de Kubus in de Heiakker. “Wat dat alleen al kost als je dat over al die jaren bij elkaar optelt”, besluit Stefan Aarts.
Foto: Leef! Deurne