13.1 C
Deurne
zondag 24 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- HelenaveenHelenaveen viert honderdste geboortedag Jules de Corte (1924-1996)

Helenaveen viert honderdste geboortedag Jules de Corte (1924-1996)

Als dichter en musicus Jules de Corte nog had geleefd, was hij deze vrijdag 100 jaar geworden. Hij schreef meer dan 3000 liedjes, zoals ‘De vogels’, ‘Ik zou wel eens willen weten’, ‘Hallo Koning Onbenul’ en ‘Als je overmorgen oud bent’. Aan veel van zijn composities en gedichten werkte hij in alle rust vaak tot diep in de nacht in zijn woning aan de Geldersestaat 9 in Helenaveen. Daarom wil een werkgroep van Helenaveners hem dit jaar eren met drie evenementen rondom Jules en zijn werk.

De Corte is ook vandaag de dag op verschillende manieren nog steeds ‘aanwezig’ in Helenaveen. Om de herinnering aan de van oorsprong Deurnese zanger en componist niet verloren te laten gaan, kreeg zijn voormalige woning in de zomer van 2022 ook een herdenkingsbord dat werd onthuld door onder meer Ernst de Corte, de zoon van de zanger.

Moeizame relatie
Bij de drie evenementen die de werkgroep ‘Helenaveen viert de 100ste geboortedag van Jules de Corte’ heeft opgezet, speelt Ernst ook muziek van zijn vader. Hoewel de twee een moeizame relatie hadden, bewondert hij tegenwoordig het werk van Jules: “Maar ik heb het mijn vader lang kwalijk genomen dat hij zijn gezin in de steek liet. Ons contact was daarom een tijd minimaal”, legt Ernst uit. Net toen zijn vader en hij weer in gesprek waren geraakt, werd Jules de Corte ziek en overleed hij in 1996 op 71-jarige leeftijd door hartproblemen.

Door de muziek heeft Ernst zijn vader beter leren kennen: “Het zou zonde zijn om de liedjes te laten verstoffen.” Daarom treedt hij tegenwoordig regelmatig op om het werk van zijn vader opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat doet hij ook op zaterdag 27 april in de Protestante Kerk met zijn band Ernst de Corte & Consorten.

Carillon
Zaterdag 28 september vindt ter ere van Jules de Corte het Klokkenfeest plaats met een picknick rondom het carillon in Helenaveen en op zaterdag 9 november wordt Muzikale Ode gebracht aan De Corte voor en door Helenaveen in Dorpscentrum De Gouden Helm.

“In eerste instantie is het de bedoeling om dit ‘gewoon’ Helenaveense aangelegenheden te laten zijn. Voor en door onze eigen inwoners”, zeggen de leden van de werkgroep. Ze hopen op veel positieve respons uit het dorp: “Zodat we weer eens mooi met z’n allen kunnen samenkomen en samen vieren!”

Luisterliedje
Jules de Corte was een soort van singer-songwriter van zijn tijd en wordt gezien als bedenker van de term luisterliedje. Hij werd bekroond met de Visser Neerlandia-prijs, de Louis Davids-prijs, een Gouden Harp en een Edison. Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Internationaal werd het werk van De Corte onder meer vertolkt door Bruce Low en Rudi Carrell (Duits), Alice Babs (Zweeds), Philippe Elan (Frans), Jannie du Toit en Coenie de Villiers (Afrikaans) en James Last (instrumentaal).

De dichter en musicus was daarnaast op zondag kerkorganist. Hij begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente in de gemeentezang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuum staat.

Hij woonde lange tijd in Helenaveen samen met zijn tweede vrouw Thea. Het carillon dat op het veld voor de kerk staat en dat hij als beiaardier bespeelde bij de onthulling ervan, is destijds voorgoed met hem verbonden door een plaquette met de tekst: In de oude toren zingt het carillon. Van alle dagen regen, van alle dagen zon. Ik wou dat ik zijn liedje altijd verder zingen kon.

Foto’s: Jack de Nijs – Nationaal Archief/DeurneWiki – Collectie mevrouw De Corte-Dekker

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen