-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBrabant provincie met meeste verkeersdoden; N604 tussen Deurne en Bakel gevaarlijkste weg

Brabant provincie met meeste verkeersdoden; N604 tussen Deurne en Bakel gevaarlijkste weg

In Noord-Brabant vielen vorig jaar 120 doden in het verkeer. Het is daarmee de provincie waarin het meeste verkeersdoden vallen van heel Nederland. Gevaarlijkste weg van Brabant is de N604 tussen Deurne en Bakel. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag bekend zijn gemaakt.

Het aantal dodelijke slachtoffers lag vorig jaar in onze provincie wel lager dan in 2022, toen er 141 dodelijke slachtoffers te betreuren waren. “Maar daarmee blijven het natuurlijk heel verdrietige cijfers”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “Iedere Brabander die niet meer thuiskomt is er één te veel. We hebben met onze partners niet voor niets de ambitie om het aantal verkeersslachtoffers in Brabant terug te brengen tot nul.”

Met 684 verkeersdoden in 2023 kwamen er landelijk 61 mensen minder om in het verkeer dan in 2022. Voor het vierde jaar op rij kwamen er meer fietsers (270) dan inzittenden van personenauto’s (194) om in het verkeer.

Gevaarlijkste weg
De collega’s van Omroep Brabant gingen samen met mobiliteitsexpert Paul van de Coevering van Breda University op onderzoek uit waarom op bepaalden plaatsen meer ongelukken gebeuren en waagden een ritje over de tien gevaarlijkste wegen van Brabant. Ook reden ze een stukje over de N604 tussen Deurne en Bakel, die het gevaarlijkst van heel de provincie blijkt te zijn. Bekijk hieronder de reportage.

Tekst gaat verder onder de video.

Ook twee andere N-wegen die onze regio doorkruisen, behoren tot de gevaarlijkste van Nederland. Dit bleek vorig jaar uit cijfers van onderzoeksbureau Sweco, die alle ongevallen op provinciale wegen in de periode 2017 tot en met 2021 in kaart heeft gebracht. In de lijst met meest onveilige N-wegen op basis van het aantal ongevallen, staat de N270 tussen Deurne en Helmond op plaats 23 en de N279 zelfs op de eerste plaats.

In de vijf jaar zijn er op de N270 zes dodelijke ongevallen gebeurd en 34 incidenten met gewonden. De N279 telde in diezelfde periode negen dodelijke slachtoffers en 87 gewonden. Hiermee spant deze weg met 22,2 miljoen euro de kroon als het gaat om maatschappelijke kosten door ongevallen op N-wegen.

Meeste kilometers weg
“Ondanks de daling van dit jaar, staan we helaas nog steeds bovenaan het verkeerde lijstje: dat van de meeste dodelijke verkeersslachtoffers”, zegt gedeputeerde Smeulders. “We zijn een grote provincie met veel inwoners en met de meeste kilometers weg. Wegen die bovendien steeds drukker worden. Dat maakt de urgentie om de veiligheid te vergroten in de komende jaren alleen nog maar groter.”

DMG maakte eerder een documentaire over de onveilige situatie op de N270 en de zorgen van omwonenden van de Langstraat in Deurne. De videoreportage kun je hieronder bekijken.

Tekst gaat verder onder de video.

Verkeersveiligheidsplan
In Brabant werken de provincie, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en andere partners samen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Naast het goed onderhouden en verbeteren van infrastructuur zoals de reconstructie van de N270, wordt ingezet op gedragsverandering via verkeerseducatie, campagnes, voorlichting en verkeershandhaving. Al die partners werken op dit moment samen aan een nieuw Brabants Verkeersveiligheidsplan, het BVVP. Daarbij ligt de komende vier jaar extra focus op fietsers, afleiding in het verkeer en onervaren verkeersdeelnemers.

Bij verreweg de meeste ongevallen blijkt menselijk gedrag de belangrijkste oorzaak. De samenwerkende partijen komen daarom in het BVVP met een mix van maatregelen als verkeerseducatie op scholen, bewustwordingscampagnes en projecten als Doortrappen, die zich richten op kwetsbare ouderen op de fiets.

Veiligheidsgordel
Vorige maand werd vanuit de organisaties in Brabant de nieuwe campagne ‘Een klik. Twee keer zo veilig’ gelanceerd, die mensen aanmoedigt een gordel te dragen. Een eenvoudige handeling die veel leed kan voorkomen. Net als het dragen van een fietshelm. Afgelopen vrijdag is in Provinciale Staten een motie aangenomen die het gebruik van fietshelmen voor kwetsbare groepen moet stimuleren.

Foto: archief DMG / Video: Omroep Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen