1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGemeente bestrijdt eikenprocessierups in Deurne met biologische middelen en nestkastjes

Gemeente bestrijdt eikenprocessierups in Deurne met biologische middelen en nestkastjes

Om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen is de gemeente op dit moment bezig met het bespuiten van eikenbomen in Deurne met het biologisch bestrijdingsmiddel XenTari. Later in de zomer worden eventuele nesten ook weggezogen op basis van meldingen van inwoners.

De eikenprocessierups wordt ook aangepakt op een natuurlijke manier. Hiervoor zijn op diverse plekken nestkastjes opgehangen voor vogels die de rupsen eten.

Pijnlijke jeuk
De gemeente neemt deze preventieve maatregelen omdat de eikenprocessierups tussen mei en juli vervelende brandharen krijgen die bij contact ermee klachten kunnen geven als pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Normaal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Mocht dit niet het geval zijn en er is sprake van ernstige klachten, dan wordt aangeraden om contact op te nemen met een huisarts.

Ook honden, die bijvoorbeeld in het lange gras onder de bomen snuffelen, kunnen in aanraking komen met de restanten van de rupsen. Dit kan voor het dier ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben. De gemeente adviseert om in een dergelijk geval altijd contact op te nemen met een dierenarts.

Melden
Als je een rupsennest hebt gezien in de openbare ruimte, dan kun je dit doorgeven via de website van de gemeente. Meldingen over de eikenprocessierups langs de Helmondsingel en Langstraat (N270) moeten worden gemeld op de website van de provincie. Deze wegen vallen namelijk onder het beheer van de provincie.

Ook achtergebleven nesten kunnen klachten veroorzaken. Deze zijn vaak onopvallend, maar kunnen ook na de overlastperiode zorgen voor problemen. De lege nesten kunnen nog vol vervellingen en brandharen zitten. In het begin zijn de nesten vaak nog grijs en balvormig, maar na een tijdje kunnen ze platter worden en onopvallend donkerbruin. Ze zitten zowel in de bomen, maar kunnen ook door uitwaaien bijvoorbeeld onder de bomen in het gras liggen.

‘Plastic heeft geen effect’
Mensen die last hebben van de eikenprocessierups op eigen terrein moeten zelf actie ondernemen en eventueel een specialistisch bedrijf inschakelen. De gemeente meldt dat plastic rond eikenbomen wikkelen in elk geval niet helpt. “Deskundigen geven aan dat dit plastic geen enkel effect heeft. Op sommige plekken gebruikt de rups dit zelfs als ‘aanknopingspunt’ om een nest te bouwen. Dan werkt het dus averechts. Ook kan het plastic in de natuur terecht komen als het stuk scheurt. We vragen iedereen dan ook om geen plastic folie rond de bomen te draaien”, aldus de gemeente.

Verder wordt de spinselmot vaak aangezien voor een nest van de eikenprocessierups. Van een spinselmotnest hoeft geen melding gemaakt te worden, deze geeft namelijk geen (pijnlijke) hinder bij mens of dier. Op de foto’s links, kun je zien wat het verschil is tussen spinselmot en de eikenprocessierups.

Foto’s: gemeente Deurne/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen