Veel mensen en vooral jongeren weten tegenwoordig steeds minder goed waar hun voedsel vandaan komt en wat er allemaal gebeurt op een boerderij. Op Hemelvaartsdag was er bij de familie Verberne in Vlierden de mogelijkheid om daar verandering in te brengen met een inkijkje in hun bedrijf aan de Waterstraat.
Tientallen bezoekers kwamen af op de open dag bij de aspergekwekerij en kalverenhouderij van Willie, Ingrid en hun drie kinderen. Zowel op het veld met asperges als in de stallen met kalveren konden de aanwezigen uitgebreid rondkijken bij het boerenbedrijf dat zijn oorsprong had in 1964.
Uitbreiding
Toen bouwden de ouders van Willie Verberne een huis en varkensstal aan de Waterstraat in Vlierden. In de jaren zeventig kwam er een stal bij voor 120 vleeskalveren en in de periode daarna werd verder uitgebreid met meer stallen en werden de varkens vervangen door kalveren. In de jaren tachtig werden ook het verbouwen en verkopen van asperges aan de activiteiten toegevoegd.
Willie en vrouw Ingrid namen het bedrijf in 2001 over: “In de loop van de jaren hebben wij ons bedrijf uitgebreid naar 1300 vleeskalveren. Ze worden meerdere keren per dag voorzien van melk, brok, stro en water.” Vroeger gebeurde dit handmatig, maar tegenwoordig gaat dit met automatische systemen. Iets dat aardig wat tijd uitspaart. “We hebben ook drie kinderen waar we altijd een beroep op kunnen doen als het een drukke tijd is”, vertellen Willie en Ingrid Verberne.
Hamburger
Eind 2020 zijn ze ook begonnen met de verkoop van blank kalfsvlees. Daar konden de bezoekers donderdag tijdens de open dag van familie Verberne meteen kennis mee maken. Ter plekke werd op de barbecue een broodje kalfshamburger of kalfsworstje bereid en kon er worden geproefd. Ook werden de zuivelproducten van Klef Zuivel gepresenteerd en konden de kinderen zich vermaken op een springkussen.
“Als er een kopje uit de grond komt of er verschijnt een barstje in de grond dan ga je de asperge steken. Het is nog steeds handwerk, wat erg arbeidsintensief is.”
Naast de kalveren heeft de familie Verberne ook een veld van één hectare voor asperges, die ze verbouwen en verkopen. Op het veld kregen de aanwezigen donderdag uitgebreide uitleg over hoe alles in zijn werk gaat. “Als er een kopje uit de grond komt of er verschijnt een barstje in de grond dan ga je de asperge steken. Wij steken zelf met een machine die voor ons de plastic omhoog houdt. Op deze machine kunnen wij kisten zetten waar we de asperges in leggen. Het steken van de asperges is nog steeds handwerk, wat erg arbeidsintensief is. Als de asperges gestoken zijn gaan ze meteen zes uur in het koud water. Als dit niet gebeurt dan worden de asperges rosé van kleur”, vertellen Willie en Ingrid Verberne.
Zelfvoorzienend
Ook in de stallen werden de bezoekers geïnformeerd over het er aan toe gaat op het moderne zelfvoorzienende bedrijf van de familie Verberne: “We maken gebruik van zonnepanelen, waarbij we voldoende energie opwekken voor het hele bedrijf. Daarnaast beschikken we over een houtkachel omdat blanke vleeskalveren de hele periode dat ze bij ons staan van melk worden voorzien. Melk heeft een oplostemperatuur van 70 graden nodig.”
De kalveren op de boerderij van Willie en Ingrid krijgen twee keer per dag melk, drie keer per dag water en daarnaast gehakseld stro en brok om het herkauwen te stimuleren. “Melk zorgt dat het blank kalfsvlees zachter van smaak is en dat er meer eiwitten in het vlees zitten. Ook hebben we een eigen waterbron zodat we voldoende water hebben want één kalf krijgt ongeveer vanaf 20 weken, 22 liter vocht”, leggen Willie en Ingrid uit.
Foto’s: Harold van der Burgt