0.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurnese centrum krijgt groen en cultureel hart met Tuinpad Park

Deurnese centrum krijgt groen en cultureel hart met Tuinpad Park

Er wordt op dit moment nog hard gewerkt op het terrein aan de Hogeweg in Deurne om de kale vlakte tussen het Shell-tankstation en het voormalige politiebureau om te toveren tot het Tuinpad Park. Dat is ook nodig, want de officiële opening van het nieuwe groene en culturele hart van Deurne staat al ingepland op vrijdagmiddag 28 juni.

“Dan komen we tussen 15.00 en 17.00 uur in het park samen met de omwonenden, de gemeente en andere partijen die hebben meegewerkt aan de realisatie om het startsein te geven voor het openingsweekend”, vertelt voorzitter Henry van den Berkmortel van de Stichting Tuinpad van mijn Vader. “Op de zaterdag van dat weekend is er dan van alles te doen in het park. Bijvoorbeeld in de speeltuin voor de kinderen en voor volwassenen geeft jeu de boules-club Tic Tac een demonstratie. Op zondagochtend is er een optreden van de jubilerende Koninklijke Harmonie Deurne en op de middag komen er een aantal singer-songwriters spelen. ”

Mooie groene plek
Van den Berkmortel is één van de zeven bestuursleden van de stichting die eind 2017 met een burgerinitiatief het idee voor de cultureel-recreatieve wandelroute en het park bij de gemeente neerlegden. “In juli 2017 liep ik de route van de Spaarne waar ik toen woonde, door het Wiegersbos naar de Martinetstraat waar ik werkte. Bij die wandeling kwam ik ook elke keer langs het terrein waar toen nog basisschool de Brigantijn stond. Dat was een hele mooie route om te wandelen. Dus toen op een gegeven moment de school gesloopt werd, ontstond bij mij meteen het idee om iets met die plek te doen en er een mooie groene omgeving van te maken in Deurne”, legt Van den Berkmortel uit.

Hij ziet dat er in het centrum steeds meer hoogbouw aan het ontstaan is met appartementen: “Er wonen straks heel veel mensen op heel veel lagen met heel veel steen, maar heel weinig groen. Bewoners krijgen met het park een plek waar ze even uit hun appartement weg kunnen, want ze hebben zelf geen tuintjes en alleen maar balkons.”

Aantrekkelijker
De reden om met het burgerinitiatief het Tuinpad Park te realiseren heeft niet alleen te maken met meer groen in het Deurnese centrum. “We willen ook de Wieger meer promoten voor zowel inwoners als de toeristen van buiten Deurne”, zegt Henry van den Berkmortel. Hij verwacht niet dat er door het nieuwe park meteen drommen aan bezoekers uit het hele land naar Deurne komen. “Dat is ook niet de intentie, het park geeft gewoon een ander beeld aan het centrum. Het dorp moet op deze manier aantrekkelijker worden; prettiger, levendiger, gezonder en groener.”

Hoe je het park straks ook binnen komt lopen, de link tussen de groene oase en het Tuinpad van mijn Vader zal volgens Van den Berkmortel duidelijk aanwezig zijn: “Je hebt eigenlijk twee mogelijkheden. Je komt als toerist of bezoeker in Deurne aan door de Romeinstraat en dan kom je op het Tuinpad vanuit de Zaan en is er richting het centrum een afslag naar De Wieger. Als je doorloopt kom je in het park uit. Vanaf de Markt kun je de route natuurlijk ook in tegenovergestelde richting afleggen.”

De toegang vanuit de Zaan richting het Tuinpad Park is een project dat later wordt bekeken in een tweede fase. “Daar moeten we nog met de bewoners van het Wiegersbos over in gesprek gaan”, zegt Henry van den Berkmortel. Ook het traject bij Museum De Wieger wordt dan aangepakt, legt hij uit: “Het Tuinpad is nu nog een beetje te veel het Modderpad van mijn vader, dus dat moet straks ook iets beter worden. Aan de andere kant moet het ook een bos blijven, dat is ook heel belangrijk.”

Kunst
Naast de link met het Deurnese museum kunnen de bezoekers van het park en het pad ook op andere plaatsen kunst tegenkomen. “Straks loop je vanaf de Markt naar de Zaan in één route door het Deurnese groen en op elke hoek kun je dan een kunstwerk zien”, zegt Van den Berkmortel. “Er komen twee beeldhouwwerken van Joep Coppens te staan in het park en we hebben nog een beeld gevonden dat op werf van de gemeente stond, maar waar niets meer mee werd gedaan. Dat is de ‘Driedelige Kolom’ van Peter Hermans. Dat beeld stond vroeger bij de Frans Hoebenshal en dat gaan we nu in het Tuinpad Park in ere herstellen.”

Voor de financiering van de aanleg van de groene plek draagt de gemeente een gedeelte bij, maar heeft ook de Stichting Tuinpad van mijn Vader zelf bij moeten dragen aan de kosten. “Het is niet dat als je met een leuk burgerinitiatief komt, dat de gemeente dan meteen een zak geld geeft”, vertelt Henry van den Berkmortel. “We hebben een aantal welwillende Deurnese bedrijven gevonden die allemaal iets gesponsord hebben op een hele fantastische manier. Ook hebben we landelijke fondsen aangeschreven, die hebben ook meebetaald. Zo hebben we zelf een kleine 70.000 euro bij elkaar gebracht als onze financiële bijdrage aan het park. Daarnaast hebben we ook op andere manieren bijgedragen, zoals in de planvorming, met ideeën en de algehele voortgang.”

Bulten
Wie nu op de plek rondkijkt waar straks het Tuinpad Park komt te liggen, vallen meteen de verhogingen in het landschap op. Die liggen er vanuit praktische overwegingen, legt Van den Berkmortel uit: “Die bulten zijn gewoon leuk om in de zomer op in de zon te liggen, maar een andere reden hiervoor is dat we geen zand af wilden voeren. We wilden dat allemaal op die plek houden omdat je anders te maken krijgt met PFAS-regels en dergelijke.”

Het groene park krijgt een hoofdstructuur van drie weggetjes. Daarnaast komt er een klein paadje om het hele terrein heen. “Verder is er straks een hondenlosloopplaats. Dat is een ovaal stuk waar de dieren lekker in kunnen rennen”, zegt Henry van den Berkmortel. “Er komt ook een podium van 12 bij 6 meter, waar straks toneelvoorstellingen en kleinkunst op plaats kunnen vinden of een optreden van bijvoorbeeld de harmonie. We willen hiermee ook zorgen voor verbinding en samenwerking met De Wieger en het cultuurcentrum. Het is per slot van rekening een soort van culturele route in Deurne.”

Rustplek
Verder zijn er op het terrein van het toekomstige park al twee jeu de boules-banen en een speeltuin aangelegd en komen er een aantal picknicktafels te staan. Het Tuinpad Park krijgt straks ook een veteranenperk. “We hebben in Deurne een grote groep veteranen die daar bijvoorbeeld een ceremonie kunnen houden. In dat gedeelte wordt een anjerperk aangelegd dat zij zelf onderhouden”, vertelt Van den Berkmortel. “Ook de rest van het park wordt onderhouden door een groep van 15 vrijwilligers die bestaat uit buurtbewoners. Het grote onderhoud zoals het gras maaien wordt door de gemeente uitgevoerd.”

De Stichting Tuinpad van mijn Vader wil in de toekomst samen met omwonenden en lokale organisaties regelmatig uiteenlopen activiteiten in het park laten plaatsvinden, maar ook weer niet te veel: “Het moet uiteindelijk ook een rustplek zijn”, besluit Henry van den Berkmortel.

Foto’s: Stichting Tuinpad van mijn Vader/gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen