De vliegroute van vleermuizen zorgt ervoor dat er bij de reconstructie van de N270 in Deurne op een aantal manieren rekening moet worden gehouden met de beschermde beestjes. Om ervoor te zorgen dat ze niet gedesoriënteerd raken, moeten er verschillende bakens worden geplaatst. Voor de zogeheten ‘vleermuis-hop-over’ hebben de leerlingen van groep 3 van de Gerardusschool een kunstwerk ontworpen dat nu prijkt boven het kruispunt Padbrugseweg-Nachtegaalweg in Deurne.
Omdat vleermuizen navigeren aan de hand van bomen en andere objecten en er langs de N270 juist veel bomen zijn gekapt, kunnen de dieren hun vliegroute niet meer terugvinden. “De beestjes navigeren bij hun vluchten op sonar en als ze geen signaal terugontvangen van een obstakel, dan duiken ze naar de grond. Als je dus veel bomen gaat kappen langs een weg, moet je voorzorgsmaatregelen nemen en de vleermuizen een alternatief bieden voor de gekapte bomen”, vertelt omgevingsmanager Sander Kwakkernaat van de provincie Noord-Brabant.
Daarom werden er tijdelijke vleermuisschermen langs de N270 geplaatst. “Als de werkzaamheden klaar zijn, planten we nieuwe bomen die dan als navigatiebaken dienen”, zegt uitvoerder Strukton. Die heeft ook een oplossing moeten bedenken voor het punt bij de Padbrugseweg en Nachtegaalweg. “Midden op het kruispunt is geen plaats voor een echte boom. Daarom zetten we hier een ‘kunstboom’ neer. Deze krijgt een hoogte van zeven meter, zodat de vleermuizen over het verkeer heen de weg over steken”, aldus Strukton.
Voor het design van het kunstwerk bovenop de ‘vleermuis-hop-over’ heeft de aannemer een aantal leerlingen van de Gerardusschool ingeschakeld: “Groep 3 is met veel enthousiasme aan de slag gegaan. Het ontwerp van de ‘kunstboom’ is gebaseerd op het ontwerp van deze kinderen.” Vorige week kregen de leerlingen al een verkleinde versie van hun uitgewerkte idee aangeboden. Tijdens de uitreiking was ook een ecoloog aanwezig die de leerlingen vertelde over de wondere wereld van de vleermuis. Tijdens afgelopen werkweekend is op het kruispunt ook de ‘kunstboom’ geplaatst met het kunstwerk.
Foto: Strukton